Депутатите гласуват създаването на анкетна комисия по скандала Nexo

  • 18 януари 2023 06:38

  • 802
  • 9
Депутатите гласуват създаването на анкетна комисия по скандала Nexo
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите да обсъдят проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и свързаните с нея компании. Това предвижда седмичната проектопрограмата, публикувана на интернет страницата на парламента.

Вносители на проекторешението са Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, от ГЕРБ-СДС и група народни представители.

Името на компанията беше свързано с имената на бивши и настоящи депутати, както и с финансиране на парламентарно представени политически сили.

Двамата задържани от Nexo са на свобода

Искането за анкетна комисия е във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии в България, гласи внесеното проекторешение.

Късно снощи от ДБ обявиха, че ще подкрепят създаването на комисията, като заедно с това разкриха, че 15 от дарителите на “Движение Да България” са служители на Nexo. Те са дарили са общо 199 999 лв. за миналата година и почти толкова за 2021, съобщиха от партията.

Денков: Nexo не е финансирала никаква кампания на "Продължаваме промяната"

Според техните регистри част от тези дарители са партийни членове, учредители и активисти.

Oфисът на криптозаемодателя Nexo в София беше претърсен миналата седмица от българската полиция като част от разследване по подозрения за пране на пари и данъчни престъпления.

В операцията участваха над 300 полицаи, прокурори и агенти по национална сигурност, съобщи Сийка Милева, говорител на главния прокурор на България. Властите разследват базираната в Лондон компания Nexo по подозрение в пране на пари, данъчни престъпления и престъпления, свързани с нелицензирани банкови дейности, каза тя и добави, че засега проверката е ограничена до България.

Разследването в България се провежда около четири месеца след като регулаторните органи в осем американски щата издадоха заповеди за прекратяване на дейността на Nexo, твърдейки, че компанията е предлагала сметки с доходи от лихви, без да регистрира инвестиционните продукти като ценни книжа, съобщава Блумбърг.

Миналият месец Nexo е заявила, че планира постепенно да преустанови предлаганите в САЩ продукти и услуги, позовавайки се на "липсата на регулаторна яснота".

Полицията е претърсила общо 15 адреса, свързани с компанията, каза Милева. Антони Тренчев, съосновател на Nexo и бивш депутат, заяви за Блумбърг: "Това е координирана АтакаАтакаПартия "Атака" е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския, както личи от абсурдните твърдения", пише Дарик.

Глобалните платформи на компанията са генерирали общ оборот от 94 млрд. долара през последните пет години.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
802 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.18 | 15:45

9
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
Пхахаха

2023.01.18 | 06:54

1
"Глобалните платформи на компанията са генерирали общ оборот от 94 млрд. долара през последните пет години." - ма чекайте бе, нали устата на Каскетя, Сийчето, каза онзи ден че 95 милярда бил оборотът само през българската фирма и само за една година. Излъга ли ни как'сийка или просто е тъпа гоцеделчевска такова, като всички останали герб-женоря?

2023.01.18 | 09:41

8
то туй е обикновено кypве, което лапа на шефа и после плюе каквото му е останало фостата.

2023.01.18 | 08:38

7
МУТРЕНСКАТА ОТЧАЯНА СЪПРОТИВА СРЕЩУ ЗАПАДА
бай Ставри

2023.01.18 | 07:08

3
А,КОГА ще видим КОЛКО от депутатите ИСКАТ ИСТИНАТА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,ХАЗАРТА,"Белене","джуджетата","Лукойл","Росенец",Капитан Андреево,.............................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ?!?!?! КОГА???? ТАМ,ТАМ,ТАМ е ПРОБЛЕМА на България!!!

2023.01.18 | 08:24

6
Пееерас

2023.01.18 | 07:10

4
Да,да ама разбира се,че и "Росенец","Лукойл"..............!!!

2023.01.18 | 08:24

5
Само ГЕРБ другите са измамници и вече знаете защо
Емѝ...

2023.01.18 | 06:55

2
евала на национално-отговорната гейберастия, оправиха всички проблеми на държавата, остана им сал тоя... чунким от "комисийте" на деса дуловската има голема файда. помните ли първата ѝ комисия - за КТБ? А помните ли резултата?

Добави коментар

Водещи новини