Сандов за въглищните централи: Няма работни места на загиваща планета

  • 16 януари 2023 12:43

  • 630
  • 1
Сандов за въглищните централи: Няма работни места на загиваща планета
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Огромно многопартийно мнозинство в парламента реши България да започне предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за намаляването на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали, които да бъдат оставени да работят до 2038 г.

Предложението на ГЕРБ бе одобрено в четвъртък със 187 гласа "за", двама "против" от "Продължаваме промяната" и 9 "въздържал се" от ПП и "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". Така започна разговорът в ефира на "Дарик" с Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е - депутат от групата на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" и част от "Зелено движение".

Първият въпрос към Сандов бе свързан с негов коментар, в който нарича “въглищна коалиция” гласувалите положително за решението на Народното събрание България да започне предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост.

Идеята за “Въглищна коалиция” можеше да бъде истински формирана, ако мандатът бе даден на Стефан Янев, заяви гостът. Подобна голяма подкрепа е продукт на нежеланието на партиите да вземат непопулярни решения преди изборите. Затова и конкретно за подобен тип гласувания има такова единодушие, допълни той. 

Със сигурност обаче това решение е грешка, продължи Сандов. Според него то е противоправно, защото НС не може да взема такива решения, а Министерският съвет не може да ги изпълни.

Министър Никола Стоянов: Затварянето на въглищните централи значи деиндустриализация на страната

Според него ограничаването на емисиите трябва да се постигне и подобно предоговаряне все трябва да премине отнякъде. 

Сандов заяви, че хората трябва да знаят, че "две бяха основните причини да закъснеем с плана. Това са нежеланието на държавата да направи две реформи - съдебна и такава за декарбонизация. Ако се направи нов опит да се отвори плана, това ще коства на държавата много средства, които няма да може да бъдат усвоени", отбеляза гостът. Общата сума, която може да бъде загубена, ако България не реализира поети ангажименти, е приблизително 10 милиарда.

Нека не забравяме, че говорим за решения, които няма още утре да затворят тецовете, започна по темата Сандов. "Става въпрос за постепенна декарбонизация и намаляване на емисиите. Те се постигат с частични спирания на дейностите на тецовете, когато нямаме нужда от тях, или модернизация на технологията им. Дори не става въпрос за глобална справедливост, а за въпрос на национална сигурност."

Според Сандов, ако днес не бъдем отговорни към климата, утре ще бъдем изправени пред миграция от Африка, която пряко ще ни застраши.

До 2026 година той очаква да се случат много важни неща. Азербайджан са подписали договор за изграждане на далекопровод за пренос на възобновяема енергия към Европа. Египет също към Гърция. Съществува опасност България да бъде заобиколена и да се превърне в оазис на скъпата енергия, смята Сандов.

Той уточнява, че през зимата може да ползваме въглищните мощности, когато имаме нужда от тях. През останалото време работниците могат да бъдат пренасочвани в други сектори и това ще бъде финансирано с пари от Плана за възстановяване.

“Няма работни места на загинала планета”, допълни той. “Когато нямаме възможност да имаме благоденстващи общности, какъв е смисълът от синдикатите? Това е все едно да пазим работните места на екзекуторите, вместо да премахнем смъртното наказание.”

Според Сандов в голяма степен дори не става въпрос за спасяване на работни места, а за подпомагане на нечий частен бизнес.

Дали политическата криза ще удължи агонията около Плана за възстановяване и как ще коментира връчването на мандата на БСП, бяха следващите два въпроса от водещата Мария Черешева.

Сандов заяви, че едновременно е изненада и не е решението на президента да връчи мандата на БСП: "Това е така, защото за пореден път го дава на БСП, но е изненадващо, че той говори как трябва да се преборят кризите, а го дава точно на тях, които имат минимален шанс да го реализират."

Той допълни, че България през последните две години, с изключение на 6 месеца, е в перманентна предизборна кампания. Това прави така, че партиите да не се ангажират с приоритетите на обществото, които са на дневен ред, а се захващат с популистки теми, които звучат само привидно важни.

По казуса с NEXO Сандов коментира, че не познава хора, свързани с компанията. За него подобен вид спекулации около даренията, които е получавало обединението, са ненужни. Няма как да се следи всяко едно дарение, особено в период на постоянни предизборни кампании, завърши той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
630 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2023.01.16 | 13:28

1
г-н. Сандов... ако не ви харесва планетата, може да се преместите на друга.

Добави коментар

Водещи новини