Борислав Сандов: България ще загуби милиарди заради въглищното лобиране

  • 12 януари 2023 17:39

  • 1554
  • 15
Борислав Сандов: България ще загуби милиарди заради въглищното лобиране
© Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

От това решение няма да последва нищо. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз бившият министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е по повод днешното решение на парламента Министерският съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в частта с въглищните централи така, че централите да бъдат защитени.

Европейската комисия работи по правила, които са приети. Едно от тези правила е декарбонизацията. Няма как да се възползваме от европейското финансиране, а да не спазваме европейските правила, заяви Сандов.

Условието никога не е било да се затварят бъгарските централи, става въпрос за намаляване на емисиите, но на нас като икономика ще ни е по-евтино да плащаме заплатите на реботниците във въглищните централи, без те да работят, добави той.

Българската въглищна енергетика си отива, има климатични промени, които не могат да се променят с гласуване на българските народни представители. Икма реалности, които не могат да се променят, подчерта бившият екоминистър.

Днешното решение на парламента освен че говори за популизъм и неразбиране, прави опит да се формира една въглищна коалиция. В решението има правна колизия, тъй като в него е записано, че то ще е в унисон с европейските ценности. Убеден съм, че в Европейската комисия ще ни се изсмеят, зад кадър, разбира се, посочи Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

Депутатите решиха: Служебният кабинет ще предоговаря ПВУ в частта "Енергетика"

По думите му в случая печелят "няколко въглищни олигарси и една субсидирана от държавата централа", а губят всички останали у нас.

Заради въглищното лобиране България ще загуби милиарди от Плана за възстановяване и устойчивост, Фонда за справедлив преход, Модернизационния фонд на ЕС и други източници на финансиране за страната ни, с което България ще остане на опашката на Европейския съюз по икономически показатели и на челните места по заболеваемост и замърсяване. След няколко години България от вносител на електроенергия ще се превърне във вносител и то не заради затваярнето на въглищните централи, а защото ще ни е по-евтино да внасяме ток, каза още Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1554 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
АННА ВАСИЛЕВА

2023.01.17 | 18:14

15
Досега само от спрените 4 Блока в Козлодуй България е загубила над 120 милиарда лева .Питане -кога " Европейският съюз ще изплати тези загуби на България " ? Има Опции : изплаща загубите досега -120 милиарда лева и строи заместващи мощности и прави второ плащане докато влезнат в Експлатация новите загуби които грубо ще бъдат още толкова -та да си дойдем на думата пак пита кога ЕС ще ни изплати тези загуби ?
АННА

2023.01.17 | 18:13

14
Анна Ботева НАПИСАНОТО ОТ МЕН МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСА , БЕШЕ МНОГО БЪРЗО ИЗТРИТО !! ..... ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА " НАМЕРЕНИЯТА" НА ХИЕНИТЕ ДА ..."УСВОЯТ" ЛИЧНО ТЕЗИ 10 МЛРД .....
Спас

2023.01.16 | 17:01

13
Подхваща се нова еко-песен
Марина

2023.01.15 | 19:24

12
Белев и Сандов от край време лобират за чужди интереси, вместо за интересите на България.
Петър

2023.01.14 | 10:29

11
България ще загуби и милиони благодарение на некомпетентността и бездействието на Сандов и Белев!
Савина

2023.01.13 | 15:08

10
А ти колко пари окраде, Сандов????

2023.01.12 | 23:21

9
Боклук
Бg

2023.01.12 | 21:52

8
Бай Сандо Манго доста парици е взел от някоя Неправителствена организация тъй наречените Зеленчуци който се бъркат и лобират за разни се организаци!Да ги забранят а Сандо в затвора при родата да ходи!
starshinata58

2023.01.12 | 20:31

7
що му даде на киро крайбрежието,да не ти е бащиния.некадърни млади,красиви,умни ,ФИЛОСОФИ.ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАС
Грийн Писс

2023.01.12 | 18:48

6
И като как неизбраните от никого зелени неокомунистически бюрократи ще принудят Китай или Индия, напр., да спазват безумните им изисквания? Излиза нещо подобно на друга тяхна глупост: да разоръжим хората, защото имало престъпления... Ами нали тъкмо престъпниците няма да се съобразят с такива малоумни ,,закони" и така ще бъдат в привилегировано положение! В ЕС все още има достатъчно умни и влиятелни хора, а и националните държави ясно показаха, че не искат нито Европейски съединени щати, нито нЕСССР. Право навремето един политик им беше казал, че са като динята: отвън зелени, отвътре -- червени...

Добави коментар

Водещи новини