Президентът проведе работна среща за охраната на външните европейски граници

  • 20 декември 2022 18:52

  • 1170
  • 1
Президентът проведе работна среща за охраната на външните европейски граници
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

От ефективната охрана на външните европейски граници на ЕС зависи както сигурността на българските граждани, така и ускоряването на европейската интеграция на България.

Това заяви днес президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на работна среща в президентската институция, в която участваха министър-председателят Гълъб Донев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров и ръководителите на службите за сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Радев: Догодина България категорично ще се присъедини към Шенген

Държавният глава подчерта, че за първи път страната ни има ясен срок за присъединяване към Шенгенското пространство, което ще се случи най-късно през октомври 2023 г., но този процес може и трябва да бъде ускорен. Членството в Шенген ще улесни пътуването на българските граждани в съседите ни от ЕС, съществено ще съкрати времето за транспорта на стоки, ще насърчи туризма и ще подобри значително инвестиционния климат в България.

По време на срещата бяха откроени мерки за засилване на партньорството между отговорните институции за охраната на българските граници със службите за сигурност на съседните страни и борбата с престъпленията, свързани с незаконната миграция, подобряване на координацията между българските институциите, противодействащи на престъпността, за разкриване на мрежите и каналите за транспорт на нелегални мигранти на територията на страната, както и за подобряване на техническото наблюдение на външните европейски граници за България и подобряването на екипировката и оборудването на българските гранични полицаи.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1170 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
bankqnski S PRYSNATA GLAFA

2022.12.20 | 19:42

1
wsi4koto za TEPANIE na TEIBALA

Добави коментар

Водещи новини