Вежди Рашидов: Българският парламент ще инициира международна среща на високо равнище между ЕС и Турция

  • 19 декември 2022 15:29

  • 413
  • 0
Вежди Рашидов: Българският парламент ще инициира международна среща на високо равнище между ЕС и Турция
© НС
Слушай новината Слушай новината

Българският парламент ще инициира международна среща на високо равнище между ЕС и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчаване на визовия режим.

Това каза председателят на Народното събрание Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко след разговора си с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп. Срещата да се проведе в България и да възобнови процеса, който започна през 2018 година във Варна по идея на бившия премиер Бойко Борисов, предлага председателят на парламента. Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, която е на официално посещение в Република Турция, проведе пленарни разговори с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп и турски депутати. По-рано двамата председатели на парламенти разговаряха „на четири очи“. 

Рашидов се срещна с председателя на Великото национално събрание на Турция

Общо бе мнението на председателите на парламентите на България и Турция, че един от важните проблеми не само за двете страни, но и за цяла Европа, е бежанската криза. Знаем, че Турция се грижи за близо 4 млн. мигранти на своя земя, отбеляза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Той подчерта, че откакто има засилен миграционен натиск най-надеждната граница в този район е българо-турската. Необходимо е да седнем заедно и да решим общия ни въпрос, това е проблем на Европа, добави председателят на Народното събрание. 

Преди миграцията се приемаше като проблем на страните, които той  засягаше, но вече се приема като глобален проблем и то основно след войната между Украйна и Русия, отбеляза председателят на Великото национално събрание Мустафа Шентоп. Обсъждахме и постигнахме съгласуваност, че с участието на парламентите на други страни може да бъде организиран международен форум по въпросите на миграцията, добави той. 

Радваме се, че с приятелска, съюзническа и съседна България имаме много добри отношения, отбеляза по време на съвместното изявление на председателите на парламентите на България и Турция Мустафа Шентоп. Съществува сериозен потенциал за развитие на отношенията в икономиката, културата, туризма, образованието и други сфери, добави той. 

Председателят на Народното събрание заяви пред журналисти след срещите, че от 10-15 години отношенията между България и Турция са на изключително добро ниво. Бяха направени много съвместни заседания на правителствата, отлично е и сътрудничеството между отделните министерства, добави той. 

Председателят на Народното събрание поднесе цветя на Паметника на жертвите на опита за преврат на 15 юли 2016 г. в обособената за това зона в сградата на Великото национално събрание. Българската парламентарна делегация разгледа и пленарната зала на парламента. 

В състава на делегацията са председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателят на ПГ „Български възход“ Стефан Янев, заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски и народните представители Даниел Лорер (ПГ „Продължаваме промяната“), Сезгин Мехмед (ПГ  на ДПС) и Николай Дренчев (ПГ „Възраждане“), съобщиха от пресцентъра на парламента.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
413 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини