Министър Христов: Продължаваме да се борим за стабилизиране на пазара на природния газ в Европа

  • 13 декември 2022 21:36

  • 1476
  • 5
Министър Христов: Продължаваме да се борим за стабилизиране на пазара на природния газ в Европа
© Министерство на енергетиката
Слушай новината Слушай новината

България и още около 14 държави се обединяваме около позицията, че трябва да има динамичен таван на цената на газа и да се постигне ценово равнище в порядъка между 150-160 евро, но нямаме консенсус с останалите държави. Това каза служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския след извънредно заседание на енергийните министри в Брюксел.

По неговите думи начело на другата група са Нидерландия и Германия, които смятат, че не трябва да има ограничения или, ако има, трябва да са високи, така че да не се активират на практика.

"Това са държави, които имат или полза от търговията с газ и съответно високите цени, или изпитват остра нужда от газ", поясни той. Според него с позицията на България се борим за стабилизирането на пазара на природен газ. Христов беше категоричен, че Европа не трябва да плаща повече, отколкото всички останали консуматори по света. 

Росен Христов с коментар за доставките на газ и ремонтите на АЕЦ "Козлодуй"

В рамките на днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС "Транспорт, телекомуникации и енергетика", част "Енергетика“, отново не бе постигнато споразумение относно промяната в механизма за корекции на газовия пазар.

"Европейската комисия и Президентството работят усилено в посока намиране на компромис", подчерта още енергийният министър. Правителството се стреми към диверсифициране на доставките на природен газ за страната. 

Христов констатира, че вече са направени стъпки в тази посока с посещението на президента Румен Радев в Турция.

"От турска страна са готови да обсъждат дългосрочно сътрудничество за доставки на природен газ, включително и запазване на капацитет на техния терминал", обобщи енергийният министър. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1476 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
А бе чукан...

2022.12.13 | 22:54

1
Пазара на газ ще се стабилизира когато умре Украйна. Не ти ли е ясно вече бе дебил?
Путеф

2022.12.14 | 07:51

5
мутирал урод след безуспешните ядрени експерименти...

2022.12.13 | 23:50

2
урод, в следващите 10 години ще има нов енергиен източник и това няма да има нищо общо с русийката ти. дебилът от снимката е от ваште, ако не знаеш
Емѝ...

2022.12.14 | 05:37

4
Ходил ли е скоро в Москва тоя педал да чака на изтривалката пред вратата на Милер с навирен гъз както преди 3 месеца?
Извънредно !

2022.12.14 | 00:13

3
На 5 декември т. г..в САЩ бе извършен експеримент, който за първи път е възпроизвел ядрен синтез т.е. преминаване на материята в състояние на плазма, при което отделената енергия е два пъти повече от изразходваната енергия. Процес, аналогичен на този, с който се генерира слънчева енергия ! Това е ключова новина за създаване на чиста неограничена енергия. Вероятно до 2-3 десетилетия тази технология ще бъде внедрена в практиката, което ще доведе до фундаментални промени в живота на човечеството в планетарен и космически аспект. Стига някой съвременен Хитлер с болни амбиции да не реши да го употреби за унищожение.

Добави коментар

Водещи новини