Кабинетът праща журналисти за посланици

  • 11 юли 2012 16:59

  • 1571
  • 0
Кабинетът праща журналисти за посланици
©

На днешното си заседание правителството предложи на президента на Републиката нови четири кандидатури за извънредни и пълномощни посланици на България. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Петър Андонов, който има опит в Далечния Изток, е предложен за посланик в Република Корея. В паузата между дипломатическата си дейност Андонов работеше и като журналист. Дипломатите Георги Василев и Тодор Стоянов ще оглавят мисиите на България съответно в Япония и Португалската република. За нов посланик на България в Чешката република правителството предлага известния български дисидент, писател и журналист Димитър Бочев. Ето и част от биографиите на новите посланици:

Георги Василев

Роден на 01 март 1958 г. в с. Градево, Благоевградска област.
Завършил е Институт за международни отношения в Москва, специалност „Международни отношения” – източно отделение, участвал е в курс за ръководни служители в областта на външната политика, политиката за сигурност и отбрана и в курс за служители в областта на външната политика и сигурността в Центъра за изследвания на въпросите на сигурността , отбраната и външната политика „Джордж С. Маршал”, Гармиш-Партенкирхен, Германия; участвал е също в курс за европейски дипломати на Форин офис в Университета в Лийдс, и други.
В Министерството на външните работи постъпва след конкурс през ноември 1988 г. Преминава през всички етапи от дипломатическата кариера.
Бил е съветник в Постоянното представителство към ООН в Ню Йорк, където е участвал в екипа по време на ротационното членство на България в Съвета за сигурност на ООН. От 2006 г. до 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик в СР Виетнам. Към момента е началник на отдел в Дирекция „Държавен протокол” на МВнР. Владее английски, виетнамски и руски и ползва немски и френски. Семеен е, с две деца.

Димитър Бочев

Роден на 13 август 1944 г. в Силистра.
Следва философия в Софийския университет. Многократно е арестуван от Държавна сигурност за свободомислие. По решение на ДС два пъти е изключван от университета - последният път без право да продължи образованието си в което и да е висше учебно заведение на страната. През 1972 г. напуска България и се установява във ФРГ, където получава политическо убежище. Участва активно в международната правозащитна дейност на Хелзинския комитет. Работи като редовен сътрудник на радио „Дойче веле”, където води рубрика заедно с писателя Георги Марков. От 1975 г. е програмен редактор в българската редакция на Радио „Свободна Европа", където дълги години отговаря за културно-публицистичната програма „Контакти". За журналистическата му и публицистична дейност близките му са жестоко репресирани, а през 1976 г. в задочен процес, инсцениран в родния му град, Бочев е осъден на 10 години затвор. През 1992 г. Върховният съд в София отменя присъдата. Бил е сътрудник на президента на Републиката д-р Желю Желев по въпросите на хуманитарната помощ от чужбина, работи като кореспондент на РСЕ в София. Автор е на романите „Междинно кацане", „Генезис II" и „Синеокият слепец", както и сборниците есета „Хомо емигрантикус" и „Боготърсачът между беса и слепотата".

Петър Андонов

Роден е на 1 март 1961 г. в гр. София.
Завършил е ВИИ „Карл Маркс” в София, специалност „Икономика и организация на труда” през 1986 г. Магистър по бизнес администрация от Технологически университет Суинбърн, Мелбърн, Австралия с профил „Бизнес практики в Азиатско-тихоокеанския регион” от 1996 г. Специализирал е макроикономическа политика в Харвард институт за международно развитие, САЩ през 1997 г.
От август 1998 г. до юли 2003 г. е бил извънреден и пълномощен посланик на Република България в Япония и Република Филипини. От октомври 2006 г. до юни 2009 г. е бил председател на УС на Българската асоциация за външна политика.
Владее английски и руски езици, ползва немски език.

Тодор Стоянов
Роден е на 31 октомври 1969 г.
Завършил е английска езикова гимназия в Русе и е магистър по международни икономически отношения от УНСС. В МВнР постъпва през 1995 г. и последователно е преминал през всички дипломатически рангове от аташе до пълномощен министър. Бил е специалист и гл. специалист в Управление „Консулско”, началник на сектор и началник на отдел в Дирекция „Човешки ресурси ”, а през 2011 г. е директор на тази дирекция.
Има мандати като консул в посолството в Рим и като съветник и временно управляващ на генералното консулство в Милано. В момента е временно управляващ посолството на България в Рим.

Последвайте канала на

Novini.bg
1571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини