Министър Пулев представи възможностите за кандидатстване по ПВУ и структурните фондове на ЕС в Шумен

  • 10 декември 2022 14:55

  • 382
  • 1
Министър Пулев представи възможностите за кандидатстване по ПВУ и структурните фондове на ЕС в Шумен
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Служебният министър на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския, с част от екипа си, представи възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз по време на мобилна приемна на министерството в сградата на областната администрация в Шумен, в присъствието на областния управител проф. Христо Христов, представители на местния бизнес, на общинските администрации в региона и журналисти. 

„Когато влязохме в служебния кабинет, имахме нула одобрени програми по структурните фондове за нула лева ресурс. Към момента имаме девет одобрени програми на обща стойност 16 млрд. лева. Около 30 процента от одобрения ресурс - две програми за близо 5 млрд. лева, ще се управляват по линия на Министерството на иновациите и растежа", каза в началото на срещата министър Пулев, цитиран от ведомството. 

„Планът за възстановяване и устойчивост категорично трябва да кажем, че е отворен и работи. Имаме две процедури по които вече се обработват кандидатурите, имаме още две по линия на Министерството на иновациите и растежа, които предстои да бъдат отворени всеки момент“, отбеляза Пулев.  

ЕК одобри Програмата за наука и иновации за 2,14 млрд. лв.

Той представи отворените от министерството две процедури по ПВУ. Първата е „Технологична модернизация“, приключила с над 2 500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв. По втората - „ИКТ решения и киберсигурност“, с бюджет 30,6 млн. лева, се кандидатства в момента, като подадените досега проектни предложения са около 5 000. До края на годината, по линия на министерството, по ПВУ ще се отворят още две процедури –  „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ на стойност 200 млн. лева, както и за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв. 

За рекордно кратък срок са одобрени отскоро и двете нови европрограми по линия на министерството, на обща стойност над 5 млрд. лв. Това са новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ с бюджет над 3 млрд. лева и изцяло новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2,14 млрд. лева, припомни на брифинга министър Пулев.  

Срещата в Шумен бе част от поредната мобилни приемна на Министерството на иновациите и растежа в страната за популяризиране на възможностите за кандидатстване по ПВУ и структурните фондове на Европейския съюз. Министър Пулев посети и Индустриалния парк край града, където бе обсъдено бъдещото му развитие. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
382 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.10 | 15:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини