Анализатор коментира руската частна армия "Вагнер" в Белград

  • 09 декември 2022 14:00

  • 723
  • 1
Анализатор коментира руската частна армия "Вагнер" в Белград
© Фейсбук

Ако има нещо тревожно, което се случва в момента на Балканите е, че руската частна армия "Вагнер" отваря свой офис в Белград.

Целта на офиса е много ясна- борба с антируските настроения, коментира международният анализатор Драгомир Младенов. 

"Екипът на центъра нарича мисията си осъществяване на публична дипломация, чиято цел е укрепване и развитие на приятелските отношения между Русия и Сърбия с помощта на „меката сила“.

Новината за откриването на центъра идва на фона на повишеното напрежение между Сърбия и Косово, след като спорът около новите правила на Прищина за регистрационните номера на колите предизвика масово напускане на сърби от косовските държавни институции.

Novini.bg/ Canva

От една страна "Вагнер" започва лека-полека да приватизира част от функциите на Руската федерация - армия, а вече и дипломатическа дейност. Бойният опит на наемната армия вече е доста богат- Африка, Сирия, Източна Украйна в момента. Частта демонстрира боеспособност, висок дух и честни успехи.

Заплахата за региона идва от това, че основната дейност на "Вагнер" е военната и това ме прави скептичен, че дейността на новотворения център ще се ограничи само до дипломация.

Хърватия заяви подкрепата си към България и Румъния за Шенген

Оттам можем да очакваме и засилване на противопостaвянето на евроинтерграционните процеси в региона, които така или иначе стоят под въпрос.

Напомням, че в Ниш, много близо до българската граница, функционира руски "хуманитарен" център, който мнозина западни специалисти по сигурността определят като руски плацдарм в региона.

В същото време Сърбия бързо се преоборудва с китайски дронове, руско ПВО, самолети и сухопътна техника.

България трябва мъдро да се ориентира в ситуацията и да се погрижи за собствената си и съюзническата сигурност чрез бързо увеличаване на отбранителния си капацитет", написа Младенов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
723 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.12.09 | 14:32

1
Подчовеците пак мътят водата. Няма ди им излязат смeтките тоя път.

Добави коментар

Водещи новини