Калин Славов: По-малко прозрачност и отчетност на общините във време на пандемия

  • 08 декември 2022 10:01

  • 210
  • 0
Калин Славов: По-малко прозрачност и отчетност на общините във време на пандемия
© Novini.bg/ Canva

Асоциация "Прозрачност без граници" ще представи днес годишната класация, която отразява антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори. Събитието ще бъде с фокус върху най-добре представилите се общини – обект на изследване в местната система за почтеност като предпоставка за икономическо развитие на регионите. Ще бъдат представени най-добрите практики и успехи в провеждането на политиките за ефективност, прозрачност и отчетност на местно ниво. "Прозрачност без граници" организира това събитие във връзка с проект "Индекс на местната система за почтеност".

В интервю за предаването "Преди всички" на БНР изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов посочи изводите:

"Наблюдава се едно затваряне на институциите във времето на Ковид кризата, което няма как да не доведе до намаляване на отчетност и прозрачност, както и на начините за комуникация с граждани и бизнес. Това е неприятна тенденция. Но има и светли лъчи на общия фон. Две от отличията, които днес ще бъдат дадени – на Русе и Бургас, ще бъдат за най-много отчетност на кмет и на общински съвет. Добри практики продължава да има, въпросът е, че те трябва да се разпространяват повсеместно. Една от идеите на проекта е точно това - разговорът между местните власти, припознаването на добрите практики и същевременно тяхното възприемане. Много често не става въпрос за сериозни изменения, а за организационни действия и за повече активност за предоставяне на информация".

Славов даде пример с общински съвет и кмет - втори или трети мандат, при които се наблюдава значително отстъпление от предишните им позиции. Това бяха общини, с които бяхме работили и бяха дръпнали напред, а сега виждаме регрес, каза той и обясни, че продължителният мандат не е гаранция, че води до вектор на възход.

ЕК одобри Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г.

"Някъде се позагуби връзката между местна власт и местно самоуправление, особено в периода на кризата, и гражданите престанаха да бъдат активни в търсенето на информация и във взаимодействието си с местните власти. А местните власти по един удобен за тях начин започнаха да се отдръпват. Разкъса се тази връзка. Като че ли това ще бъде една от задачите – да се възстанови", коментира Калин Славов. Според него сега гражданското общество започва отново да се пробужда.

Той изброи най-често срещаните проблеми при общините: "Липса на програма за дейността на кмет. Липса на отчети за тази дейност. Общински съвети, на които публичността им стига до там, че просто са сложили списък с имената на общинските съветници и нищо друго. Всичко, което дава усещането за видимостта на дейността на тези общински съвети".

Според него в много от случаите комуникацията с гражданите или е подценена, или силите не са стигнали. Не вярвам да попаднем на случай на някаква зла умисъл, посочи той. Според него с малко помощ и насока нещата биха могли да се подобрят.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
210 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини