Донев: Не сме се отказали от Шенген, аргументите на Нидерландия са неубедителни

  • 05 декември 2022 11:22

  • 1515
  • 11
© Novini.bg

Не сме се отказали от Шенген, аргументите на Нидерландия са неубедителни. Това заяви на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София.. Той проведе среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков.Целта им бе да прегледат действията на служебното правителство за отстояване на готовността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство.

"Страната ни ще предприеме ответни мерки, ако не бъде приета в безвизовия съюз на 8 декември", закани се още той.

Донев подчерта, че  критериите за присъединяване към Шенген са покрити от България още през 2011 година. "Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и на Австрия. Независимо от това, в отговор на поставени от отделни наши партньори въпроси през последните месеци, бяха извършени две проверки, организирани от Европейската комисия по инициатива на България и Румъния с участие на заинтересовани държави-членки на ЕС. Проверките бяха фокусирани тъкмо върху изпълнението на техническите критерии от страна на България. Областите, обект на проверките, включваха издаването на визи, съдебното сътрудничество по линия на миграцията и опазването на личните данни, най- чувствителните и важни технически сфери, които бяха определени от Европейската комисия (ЕК). И двете проверки завършиха с положителни за България доклади. В последните дни Посолството на Австрия в София също извърши проверка. Резултатът също е положителен. Резултатите от тези проверки за пореден път категорично доказаха, че България покрива всички критерии за членство в Шенген. Въпреки отправената покана, Нидерландия избра да не вземе участие в тези проверки. Изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по изпълнението на критериите за членство от България, не само звучат повече от неубедително, но и се опровергават от заключенията на Европейската комисия. Противоречат на позициите на всички държави-членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент. Въпреки че върховенството на закона формално не е част от Шенгенските критерии, във връзка със загрижеността, изразявана от някои държави-членки по отношение на гарантирането на върховенството на закона в България, следва да се напомни, че ще през 2019 г. ЕК излезе с ясно становище, че България е покрила шестте основни критерия по Механизма за сътрудничество и проверка и не се налага изготвянето на нови доклади, тъй като условията за отпадане на този мониторинг са изпълнени. Независимо от това, по инициатива на България от страна на ЕК бе направена допълнителна оценка, съобразно критериите на Механизма за сътрудничество и проверка. В резултат ЕК потвърди положителното си становище", посочи служебният министър-председател.

Румен Радев за Шенген: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

"В последните седмици президентът и правителството осъществиха много активна външнополитическа дейност и в рамките на европейските институции, и чрез преки контакти с цел да запознаят партньорите. От президента бяха изпратени писма до всички европейски лидери с ясно разяснение и позиции по казуса с получената обратна подкрепа, субективните факти и в подкрепа на тяхното информирано решение за присъединяване на България към Шенгенското пространство", коментира още служебният премиер. 

По думите му, е повече от очевидно, че позициите на Австрия и Нидерландия са продиктувани от вътрешнополитически съображения, а не от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на Шенгенските правила от България. „Подобна ситуация буди дълбоко разочарование и предизвиква емоционални реакции у нас. Внася разделение в ЕС и поставя под въпрос неговото единство, на което Нидерландия и Австрия в други случаи много настояват. Поражда съмнения за прилагането на двойни стандарти, особено от страна на правителството на Нидерландия Каквито и да са мотивите за вето, последиците от неприемането на България в Шенген могат да се окажат сериозни не само за нашата страна, но и в не по-малка степен за Нидерландия, Австрия, а и за ЕС като цяло“, предупреди Донев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1515 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2022.12.05 | 14:28

11
РУСКАТА ХУНТА ЩУРМУВА ШЕНГЕН
СТРАНДЖАТА

2022.12.05 | 14:23

10
Сори другаре, Путин не можа да ви пробута в Шенген. Постара се човека, обаче на ЗАПАД печелят честните, тарикатите не. И една малка Нидерландия разби голямата руска колхозна стратегия за окупиране на Шенген и ЕС.

2022.12.05 | 14:22

9
НЯМА ДА ИМА ПУТИНСКИ ТРОЛОВЕ В ШЕНГЕН

2022.12.05 | 14:22

8
РУСКИ КОЛХОЗНИК

2022.12.05 | 13:20

7
АБЕ ГЛУПАЦИ ,НА БЕДЕН НАРОД НЕМУ ТРЯБВА ШЕНГЕН,ЗАТВОРЕТЕ ТАЗИ ТЕМА

2022.12.05 | 12:42

6
Напротив аргументите на Нидерландния са много убедителни. Цялата държава е пропита от корупция.
PaulaFox

2022.12.05 | 12:12

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
???

2022.12.05 | 11:54

4
Можете ли да забравите тези четирима кремълски лакеи на снимката и национални предатели?! Тези мерзавци, които резилят държавата ни пред целия свя,т са престъпници и национални предатели! Особено Черния Гарван, дето осмърдя на слугинаж към кремълското чудовище Гълъбарника, който нещо минава за "българско правителство"! Повече от потрес са тези четирима наглеци!
ГРАНУЧАР

2022.12.05 | 11:49

3
Дали знае г-н Рю.., колко труд са положили само граничари те? А, саможертвата на колегите?! Някой да му обясни и да го покани на денонощен обход в някой участък... А, иначе е лесно-отварям границата, затваряме очи и си гледаме сеира.... Азия? Така или иначе, запада ни смятат за такива...
Напротив!

2022.12.05 | 11:47

2
Напротив, червено и в червата ЗаКаПеЧе, долен лакей на кремълското чудовище и пъдарин в бостана за тикви на село Славяново! Аргументите на Нидерландия са повече от основателни и причина за поредния позор на България пред света си ти, точно ти, нищожество фатмашко! Ти и теляка на кремълския злодей - онзи коварен мерзавец, дето уж "вдигна юмрук" срещу мафията, ама веднага, след като с измама спечели втория си мандат, върна мафиотите и мутрите от СИК и сараите във властта, нали? Вие, червено и в червата ЗаКаПеЧе, - ти и фатмака Радев сте най-голямото зло, сполетявало нещастната ни държава в по-новата й история! Вие сте по-голямо зло дори от сарайския ви началник, СИКаджийската мутра и Сакатото учиндолско нищожество взети заедно! Затова - вън!

Добави коментар

Водещи новини