НСО да премине към Министерството на отбраната, премиерът да назначава шефа на ДАНС

  • 01 декември 2022 09:53

  • 816
  • 1
НСО да премине към Министерството на отбраната, премиерът да назначава шефа на ДАНС
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Предложения за промени в няколко закона, свързани с прокуратурата, Националната служба за охрана, ДАНС и МВР внесоха депутати от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ (ПП) и „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“(ДБ), съобщиха от пресцентъра на ПП.

Двете формации предлагат председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба Военно разузнаване (СВР) и на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо по силата на указ на президента. В мотивите към законопроекта е записано, че по конституция Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и въоръжените сили. ПП и ДБ настояват за гаранции, че изпълнителната власт ще поеме пълната политическа отговорност по време на кризи, които застрашават националната сигурност на страната. Законопроектът не ограничава правомощията и информацията, която президентът има и получава във взаимодействието си с тези органи, уточняват вносителите.

Двете формации са внесли и Закон за изменение и допълнение на Закона за Националната служба за охрана (НСО). Предлага се службата да премине към министъра на отбраната, а задължителната охрана на висши длъжностни лица да се намали до една година след освобождаване на поста. С цел оптимизиране на дейността на службата, на нейните човешки и финансови ресурси, се предлага ограничаване на кръга на охраняваните лица, заемащи длъжности в общата администрация на президентството до онези случаи, в които придружават висшите длъжностни лица по време на събития, представляващи източник на повишен риск.

Георгиев (ГЕРБ) обвини ПП в лъжи, несъстоятелност и противоконституционност

Предложени са и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи (МВР), които засягат назначението на главния секретар на ведомството. В момента той се назначава с указ на президента, предложението на ПП и ДБ е това да се прави от Министерския съвет по предложение на министър-председателя. Това отново следва конституционната повеля, че Министерският съвет осъществява политиките по обществения ред и националната сигурност и премахва нетипичната роля на президентската институция по пряко влияние върху организацията и дейността на изпълнителната власт в лицето на МВР чрез персонални назначения на главния секретар, мотивират се вносителите на промените.

ПП и ДБ са внесли и проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Една от ключовите промени е отпадането на ролята на прокурора като посредник между съда и полицията, когато за извършването на определени действия по разследване се изисква произнасяне от съда. Всички предложения целят по-бърз и ефективен наказателен процес по разкриване на престъпления и търсене на отговорност от нарушителите, коментират вносителите. При запазване на основната компетентност на прокурора да осъществява ръководство и надзор в досъдебната фаза, законопроектът предлага и възможност за разследващите органи да образуват досъдебно производство и извън случаите на неотложност. Извършването на извънпроцесуални действия, при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление, но невъзможност да се обоснове неотложност на случая, води единствено до забавяне, а в много случаи до извършване на действия, които не могат да се ползват с тежест на доказателство в наказателния процес, а често и до необходимост от тяхното преповтаряне.

Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ и „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ смятат, че предложените четири законодателни инициативи са в приоритетни области за гражданите и сигурността на страната. Приемането на промените е част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай че се стигне до втори мандат, допълват двете формации. 

Преди седмица ПП и ДБ направиха общо изявление, в което декларираха готовност да съставят правителство на малцинството с втория мандат.

Президентът Румен Радев приключи серията от консултации с парламентарно-представените политически сили и предстои да обяви кога ще връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство.

Последвайте канала на

Калина Христова
816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
✠❤️KЮ Aнгeлoxyйний oт Tyмбa ДъГe❤️ yerl.org/CMqs7

2022.12.01 | 10:13

1
☞XYЙ, XYЙ, XYЙ, зa kypвитe и пeдepacитe c keтчapa, XYЙ, гoooляяяяяяяяяяммм XYYYЙЙЙЙЙЙЙЙЙ!: tiny.cc/hv11vz ☞Гнycнитe милициoнepи-бългapoyбийци kpият, чe 12-гoдишнoтo cиpийcko мoмичe Peйcян от ceлo Бoляpинo, e билo oтвлeчeнo, битo, изтeзaвaнo и мнoгokpaтнo изнacилвaно от бaндa-гaдни-мaнгaли-cвoдници, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!☜ ☞Пoлиция=Maфия!☜: yerl.org/LgIUu ☞Xpaни kyчe дa тe лae, xpaни пoлицaй зa дa тe YБИE!☜: yerl.org/uhfCg ➤Гнуcни дoлни цигaни пребиват, изнaсилват и се гaврят с млада жена в Попово, кoпeлетaта от мaфиотизираната милиция прикриват мaнгaлите, и всячески се опитват да потулят случая, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!☜☞: tiny.cc/cdayuz ➤Цигaнина Гилбeрт cипе oбиди и заkани kъм бългаpите, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!☜☞: tiny.cc/blytuz ➤Тypчeeщият ce цигaнин-cвoдниk-г•p•e•б•e•ц Джaн Мaxмyд oт Рyce, биe злoбapckaтa бългapинa Ивo Бoнeв oт Рyce, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи!☜☞: yerl.org/JXU9d ➤Yж-yвoлнeнитe пoлицaи oт Paзгpaд Дpaгoмиp Димитpoв и Aнaни Beлeв, koитo oтвляkoxa, дъpжaxa в пpoдължeниe нa тpи мeceцa в плeн, и cиcтeмнo изнacилвaxa и ce гaвpиxa c мaлoлeтнaтa A. Л. в kypopтa Kaмчия, нe cамo нe ca лeжaли в зaтвopa, a и ca въpнaти нa paбoтa!☜☞: tiny.cc/5c10vz ➤Пoлиция+ДAHC+БOП+HCO=MAФИЯ!: tiny.cc/atgwuz ➤Вcичkите oблeчeни във влacт, ca пpecтъпници oт милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котилото!: tiny.cc/wewyuz ☞Цигaни-Бългapoyбийци пo poждeниe гpaбят и тpепят нapoдa, a цигaнckaтa дъpжaвa мълчи: tiny.cc/fsgvuz ☞Moшeницитe Цигaн-Kиpy-Измaмaтa от ceлo Гpaмaдe и Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa, имитиpaт двyбoй, kaтo цeлтa e дa cи пoдaвaт тoпkaтa, зa дa вoдят зaпaдa и paятa зa нoca.: yerl.org/5vZ5D ☞CTO гoдини ЗATBOP зa CATAНATA Цигaн-Боко-Канибала от Бaнкя: yerl.org/RA4Nt ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo!☜☞: tiny.cc/kq6zuz

Добави коментар

Водещи новини