Янев иска да отпадне явлението - субсидирането да следва депутата

  • 10 юли 2012 15:18

  • 702
  • 0
Янев иска да отпадне явлението - субсидирането да следва депутата
©

РЗС внася в деловодството на Народното събрание промени в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс, съобщи лидерът на РЗС Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия,.

По думите му с промените ще се премахне „едно от най-уродливите явления в политическия живот на България, а именно субсидирането да следва депутата". Така няма да се получават покупко-продажби на депутати и трансфери, обичайни за футболните клубове, категоричен бе депутатът.

С предложените от РЗС промени в Закона за политическите партии автоматично ще бъдат заличавани формациите, които на два избора са получили по-малко гласове, отколкото подписите, събрани за участие във вота. Според закона сега, за да бъдат допуснати до изборите, партиите трябва да представят поне 7000 подписа в ЦИК.

Заложено е задължение за партиите да имат структури във всички общини на територията на страната. За тези, които не са представени в поне половината, е предвидено ограничение да не могат да се явяват на избори. Така според Янев ще се прекрати практиката на избори да участват партии фантоми.

Ще въведем и изискването за разделяне на партии на национални и регионални, по подобие на практиката в САЩ, поясни той и уточни, че регионалните партии ще могат да участват само на местни избори, а ако покрият изискванията за национални, ще могат да се явят и на националния вот. В България се създават много формирования и партии, които са по-скоро търговски локални сдружения, аргументира се лидерът на РЗС.

Той каза още, че ще бъдат завишени изискванията за нововъзникващи партии, като ще могат да се регистрират, ако учредителите им са 1 000, а не 500 колкото е изискването сега.

Членовете им трябва да бъдат 5 000, а не 2 500 както е сега, разясни лидерът на РЗС.

Освен това при регистрацията на нова партия СГС ще бъде длъжен да предостави списъкът на учредителите за проверка от ГРАО.

С предлаганите от Янев промени в Изборния кодекс пък се предвиждат стимули за повишаване на избирателната активност. Залагаме възможността лица, които не са упражнили правото си на глас, да не могат да заемат изборни постове, а при кандидатстване за работа в държавни институции да имат предимство гласувалите, обясни той. Янев изтъкна, че според европейския регламент, който е избиран, задължително избира.

РЗС предлага и задължително гласуване за чиновниците. Друга идея на партията на Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, е, ако са гласували на изборите, да има предимство при равни други условия за кандидатите за работа в структури и организации, финансирани от държавни или общински бюджети, и в търговски дружества с държавно или общинско участие.

Партията на Янев предлага и по-висока бариера за влизане в парламента за коалициите. Сега прагът и за партии, и за коалиции е 4%, като РЗС иска бариерата за партийните съюзи да бъде броят на формациите в него плюс две – т.е. за коалициите от 2 партии – 4%, от 3 партии – 5%, и т.н.

От РЗС предлагат да бъде правена и данъчна ревизия за социолозите, които правят проучвания по време на кампанията. Предложението им предвижда от деня след обнародване на указа на президента за насрочване на изборите до изборната нощ при всички публикации за социологически проучвания в каре да се съобщава кой е поръчал проучването и кой е платил за него подобно на предупреждението "Купуването и продаването на гласове е престъпление".

Освен това до три месеца след изборния ден се предвижда НАП да прави проверка на тези агенции, които са работили по време на предизборната кампания.

Някои социолози станаха едри милионери по времето на прехода. Не съм чул на тези манипулатори някой да им е правил данъчна ревизия, коментира предложението Янев.

Надяваме се още тази седмица законопроектите ни да влязат в правна комисия и да бъдат приети в пленарна зала още в края на юли т.г., заключи депутатът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
702 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини