Божидар Божанов: Ако някой иска да ходим на избори, за да повиши резултата си при променени правила, нека го каже на избирателите

  • 23 ноември 2022 21:04

  • 927
  • 2
Божидар Божанов: Ако някой иска да ходим на избори, за да повиши резултата си при променени правила, нека го каже на избирателите
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Бързането за промени в Изборния кодекс издава стремеж да се отиде на предсрочни избори при нови правила за гласуване, които да осигурят по-висок резултат на хартиеното мнозинство. Тезата разви Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има в ефира на “Въпросите” по TV1.

Министърът на електронното управление в кабинета “Петков” смята, че целта на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е ориентирана и към местните избори, където няколко десетки гласа могат да определят новия кмет или състав на общинския съвет.

“На местни избори няколко гласа имат огромно значение. При национални избори един депутат „струва“ 10 000-12 000 гласа в зависимост от активността. Тоест, никой не може просто да си добави или премахне двама - трима депутати”, отчете Божанов. Той отново подчерта, че наличните данни оборват аргумента за страха на възрастните хора от машините, тъй като делът на гласуващите пенсионери на практика се е увеличил след въвеждането им. И уточни, че за “Демократична България” е много по-важен отговорният опит да се състави добро правителство, отколкото да се промени Изборния кодекс, преди да се отиде на предсрочни избори.

Демократична България ще опита да състави правителство, ако получи третия мандат

“Нашата цел е да оставим Изборния кодекс настрана. Ако има правителство, нека не се занимаваме с изборните правила”, добави народният представител.

Според Божанов създаването на правителство на малцинството с втория мандат на Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" ще бъде много трудно като процес. По-сериозен проблем при евентуална подкрепа за такова правителство би било бламирането му в Народното събрание. Именно затова в следващите дни ДБ и ПП ще финализират предварителна законодателна програма, която би гарантирала на евентуалното правителство на малцинството, че то ще може да свърши работа по обявените днес национални задачи. Те включват присъединяване към Еврозоната и Шенген, приемане на бизнес и социален пакет при спазване на 3% бюджетен дефицит, правосъдна реформа, стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост, чието адекватно прилагане може да трансформира страната.

“Трябва да имаме поне някакви базови гаранции, за да може изпълнителната власт да работи спокойно по изпълнението на задачите си с определената самостоятелност, която тя има”, каза още Божанов.

Депутатът заяви, че “Демократична България” не подкрепя договорката между служебното правителство на Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и “Лукойл”, според която рафинерията ще прехвърли цялата си икономическа дейност в България. “Първоначалното заглавие “Лукойл най-накрая ще плаща данъци” всъщност е под условие ние на практика да бъдем троянски кон”, коментира Божанов и напомни, че политическата му сила предлага държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията. Според него трябва да се потърси начин “Лукойл” да бъде принуден да плати данъците, които на практика са укривани досега.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
927 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гост23mj

2022.11.23 | 21:32

1
иди си пострижи би мюхлюзин ударен мокър парцал
Емѝ...

2022.11.24 | 06:52

2
Че те башибозука и еничарите им - червените тикви и червените чугуни - си го казаха открито - "намалява активността", т.е. нема фалшифицирани бюлетинки.

Добави коментар

Водещи новини