Министър Христов: Лицензирането на новото ядрено гориво трябва да се извърши по каналния ред

  • 09 ноември 2022 16:02

  • 304
  • 4
Министър Христов: Лицензирането на новото ядрено гориво трябва да се извърши по каналния ред
©

„С решение на Европейската комисия и на българското правителство вървим по пътя на диверсификацията на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй““. Това каза министърът на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския днес пред журналисти в парламента.

„За да стигнем до тук, в Българския енергиен холдинг създадохме специализирано звено за ядрена компетентност, което е на финалната права по сключване на договори с експерти на високо равнище“, каза още енергийният министър. По неговите думи експертните лица ще поемат процеса по консултиране и оценка на офертите, които българската държава очаква да получи от минимум две компании. Министър Христов подчерта, че фирмите, които искат да доставят ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, трябва да изминат всички стъпки по лицензиране на горивото, за да бъде гарантирана ядрената сигурност на страната. Създаденият компетентен център има за цел да подпомогне и да консултира, по най-добрия възможен начин, компаниите да изминат целия процес по лицензиране на ядреното гориво.

Днес Народното събрание прие проектозакон, който предлага ускорено сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за пети енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". „Това решение валидира стъпките, които ние вече изпълняваме“, заяви Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския. Енергийният министър бе категоричен, че лицензирането на новото ядрено гориво трябва да се извърши по каналния ред,  без никакви заобиколни и експресни варианти. „На първо място говорим за гарантиране ядрената сигурност на страната, за обезпечаването на работата на АЕЦ „Козлодуй“ при диверсификацията на ядреното гориво и за осигуряване на ниски цени на електрическата енергия за битовите потребители“, заяви министър Христов.

Ще търсим неруско ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Последвайте канала на

Константин Тодоров
304 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.09 | 20:56

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
кремълска мастия!

2022.11.09 | 17:27

3
И много рядко и миризливо лайно!
Емѝ...

2022.11.09 | 16:21

1
За който не знае, "каналния ред" е да го одобрят аяраджиите, които от десетилетия са на хранилката на росатом през офшорката му тук на един руски агент и доносник богомил.
Емѝ...

2022.11.09 | 16:22

2
И да напомним, когато се "сертифицираше" руско гориво, имаше служители на АЕЦ-а, които изнесоха куп информация за нередности, но никой не им обърна внимание.

Добави коментар

Водещи новини