Вигенин за военната помощ за Украйна: Неподготвена акция и удар в празното пространство

  • 04 ноември 2022 10:35

  • 487
  • 6
Вигенин за военната помощ за Украйна: Неподготвена акция и удар в празното пространство
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Ние ясно сме заявили - в гласуванията и в предишното Народно събрание, когато започна войната - каква е нашата оценка, кой е агресорът и кой е жертвата и, че има нужда Украйна да бъде подкрепена с хуманитарна помощ и с други действия, но не и с доставка на оръжия. Това каза заместник-председателят на парламента и депутат от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“ Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,, предава БНР.

Той коментира и вчерашното гласуване в НС за изпращане на военна помощ за Украйна.

„Изключително неподготвена акция беше вчерашното решение. Нито беше направен анализ за рисковете, не бяха потърсени службите, не бяха поискани доклади, не бяха поискали предварително от Министерство на отбраната възможностите, които изобщо би могла да предостави България. Това е един удар в празното пространство, който обаче ще има сериозни последици за страната“, посочи Вигенин.

Запитан защо, след като България не е изпращала оръжие за Украйна досега, държавата е била набедена за атаката на Кримския мост, а по-късно и системите ни за сигурност бяха обект на хакерска атака: „Като сериозна партия не можем да базираме нашите решения на база на отделни събития и случки. Смятаме, че България и исторически, а и в съвременната ситуация, особено отчитайки, че до този момент не сме били ангажирани в този конфликт с доставка на оръжие, смятахме, че България може да играе на малко по-различна роля - да бъде една от страните, които да работят по-активно за това да се търсят политически и дипломатически решения“.

Според Вигенин вчерашното решение на НС и международната политика в момента изпращат следното послание.

Лорер: Има достатъчно системи, които биха могли да бъдат предоставени без да оголят армията

„Давайте да пращаме оръжия, за да може да се бият колкото може повече. Може би Украйна ще победи, но, дори да не победи, ще пращаме оръжие, докато и последният украйнеци или руснак умрат на фронта“, каза още той. 

Според него политика „трябва да си мисли една стъпка по-напред“ от идеята „как 9 месеца по-късно да се окажем лоялни с този или с онзи“.

„Не очаквам България да се окаже изведнъж решаващият посредник за това Украйна и Русия да намерят своето решение. Като страна можем, чрез поставянето на тези въпроси по различен начин пред партньорите, да се опитаме да търсим вече разсъждения в посока как да постигнем мир, а не как да направим така, че едната страна да победи другата. Ние не възлагаме на правителството да търси или да прави усилия в посока търсене на мирни решение. Възлагаме да изпрати оръжие! Разбирам, че ние сме в малцинство, но това не означава че не сме прави“, отбеляза Вигенин. 

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще гласува „против“ купуването на нови изтребители F-16, подчерта политикът.

„Не сме против модернизацията на българската армия, но считаме, че моментът за това да се похарчат още е близо 3 милиарда лв. не е сега. Струва ми, че се преиграва с това в момент, в който никой не мисли как хората ще изкара тази зима и следващата година“, добави зам.-председателят на парламента. 

Бюджетната комисия одобри проекта за купуване на още 8 изтребителя Ф-16

Относно гласуването в НС днес за връщането на хартиените бюлетини Вигенин коментира: „Ние сме внесли 15-ина законопроекта. Мнозинството в Комисията по правни въпроси е преценило, че този му е най-важният. Ще работим и по него“.

По повод названието „коалиция хартия“ за групата партии, които подкрепят връщането на бюлетините, Вигенин заяви: „Имаме позиции! Това, че някой се присъединява към тях, не ни прави част от коалиция. Коалиция означава политическо споразумение за взаимна подкрепа за определени неща. В случая това са тематични коалиции, които се създават по определени теми. Вчера в тази коалиция - с ГЕРБ и ДПС -  бяха ПП и ДБ. Това по-добро ли е в сравнение с това, което ще видим днес – ние ще гласуваме заедно с ГЕРБ и ДПС. Може да се случи, но това не променя нашето отношение нито към ГЕРБ, нито към ДПС“.

Фактът, че досега БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е няма едно общо гласуване с ПП и ДБ, Вигенин коментира така:

„Предполагам, че занапред ще има и такива. Ние сме самостоятелни политически сили. В това Народно събрание, в момента в който няма нито мнозинство, нито малцинство и всеки се опитва да прокара своите приоритети, така ще бъде с гласуванията - в някой случай ще сме с едни, друг път - с други. Въпросът е това, което за нас е важно, да бъде подкрепено“.

Депутатите дадоха старт на връщането на гласуването с хартиена бюлетина

Запитан дали БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще остане в опозиця, след като преди няколко седмици Вигенин заяви че формацията няма да участва в коалиция, която би подкрепила Украйна с оръжие, той заяви:

„Политиката, която сме заявили като решение на Национален съвет е да не участваме в правителство с мандат на ГЕРБ, на ДПС и на „Възраждане“. Дали ще участваме в разговорите след това зависи от това на кого ще бъде даден третият мандат. Вторият ще отиде в ПП и ние с тях ще разговаряме, ако бъдем поканени и ще разсъждаваме. Защото въпросът при формирането на коалицията дали ще се предоставя оръжие, или не, стои отворен. Служебният кабинет може да каже, че ние нямаме такива възможности - защото и формулировката е такава - и да не се изпратят оръжия, но това е наистина много важен въпрос и аз смятам, че ще зачеркнем всичките си позиции и политики досега, ако се окажем в правителство, което след това предоставя военна помощ. Не можем да участваме в правителство, което ще ревизира наши ключови позиции“.

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е „ще направи усилие“ за съставяне на правителство, ако получи третия мандат, изтъкна Вигенин и припомни, че позицията му, че партията не го иска е била лична.

„Третата партия не може да формира управление, ако големите формации не искат това да се случи“. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
487 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Наистина

2022.11.04 | 12:47

6
Абе, наистина тоя позитанец има физиономия на педал! Чиста проба педал! Повечето от тях са с болен мозък е разтеглен задник!
ВагИнин с розовите прашки

2022.11.04 | 12:08

5
Вагинин - теб рашките те държат със едни филмчета дето израеш женска роля в компанията на Азер Меликов и Станишев - леко надрусан, гримиран и със розови прашки.
..

2022.11.04 | 11:57

4
ПРАЗНО Пронстранство е кухата ти кратуна върху раменете!!
PaulaFox

2022.11.04 | 11:15

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Тоя е наглец!

2022.11.04 | 11:10

2
Празна е чугунената ти кратуна, в която дрънчат само ръждясали сърпове и чукове, нищо друго няма! Ясно ли ти е, лакей на кремълското чудовище и национален предател?! Ами, добре се наредихте в "коалици против войната" с лудия Ким Чен Ун, онзи психопат от Никарагуа и Мадуро, там ви е мястото! Само че, защо не отидеш да живееш в Северна Корея при побратима си Чун Ун бе, Вигенино нищожество?! Защо си натискаш задника тук, в България?! Защото там ще плюскаш трева и ще пукнеш от глад, нали?! Склерозиралата ви 130 - годишна вещица, демек - престъпната ви и кървава партия няма право да прави България за резил по света, ясно ли ти е, Вигенино нищожество?!

2022.11.04 | 11:02

1
Пyткoг.ъз предател.

Добави коментар

Водещи новини