Росен Христов: Средствата от държавните енергийни предприятия едва стигат за изплащане на сегашните компенсации за бизнеса

  • 02 ноември 2022 15:31

  • 385
  • 3
Росен Христов: Средствата от държавните енергийни предприятия едва стигат за изплащане на сегашните компенсации за бизнеса
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Средствата, които държавните енергийни предприятия внасят в момента във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", едва стигат за изплащане на сегашните компенсации. Това каза служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския по време на днешното заседание на парламентарната Комисия по енергетика, на което се обсъжда Проект на решение за възлагане на Министерски съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Проектът е внесен от председателя на Комисията по енергетика и депутат от "ГЕРБ-СДС" Делян Добрев и група народни представители.

"Енергетиката дори прави авансови вноски от дружествата в момента, така че да осигурим необходимите средства", изтъкна министър Христов.

В средата на тази година парламентът задължи Фонд "Сигурност на електроенергийната система" да дава компенсации на бизнеса в размер на 100 процента над цената от 250 лева за мегаватчас. Схемата действа до края на декември тази година. Затова вносителите предлагат компенсацията да продължи за цялата 2023 г. Единствената разлика в сравнение със сега действащата схема е, че се предлага клиентите, които са присъединени към мрежа високо напрежение, да плащат максимална цена от 200 лева за мегаватчас (MWh), а не 250 лева за MWh.

Министър Христов посочи, че по предварителни разчети допълнителните средства, които са необходими да се компенсира разликата от 50 лева за мегаватчас, възлизат на около 18 млн. лева на месец. Затова от Министерството на финансите трябва да кажат дали средствата от фонда ще бъдат достатъчни и да се направят необходимите постъпки, за да се осигурят пари от бюджета.

Ръст в подадените заявления за енергийни помощи

Драгомир Стойнев от парламентарната група на "БСП за България" предложи компенсациите да бъдат 200 лева за абсолютно всички, а не само за големите енергийни консуматори.

Министерството може да направи разчети при всички предложения, включително събиране на средства само от държавните енергийни предприятия, обясни енергийният министър. Може да се направи разчет при съответните цени на тока какъв би бил бюджетът за компенсации. "Ние вече имаме направени такива анализи, просто трябва да ги допълним и разширим", добави Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския, цитиран от БТА. Според него е добре всички да имат тези разчети, за да може да се вземе балансирано решение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
385 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Аз

2022.11.02 | 16:18

3
И кой бизнес компенсирате?
вале-каро

2022.11.02 | 16:16

2
Не разбирам .По Конституция държавно, общинско, кооперативно, частно са равнопоставени. Защо се набляга само на държавните енергийни предприятия. Ами останалите, най вече частните, да не са богоизбрани?

2022.11.02 | 16:14

1
А свърхпечалбата на частните енергийни дружества,на частните олигарси- веи ,солари които ползват и субсидия те по какви причини са защитени,за тях без фонд солидарност и откъде накъде?

Добави коментар

Водещи новини