Николай Денков: Много е важно да има правителство с ясно политическо представителство

  • 31 октомври 2022 16:25

  • 374
  • 1
Николай Денков: Много е важно да има правителство с ясно политическо представителство
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Многократно сме казвали, че е много важно да има правителство през предстоящата зима, ако може и по-дълго, но също така това правителство трябва да има и ясно политическо представителство. Това каза на пресконференция днес народният представител от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" от Шуменския избирателен район акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С, който е и бивш министърът на образованието и науката. 

Това, което ни притеснява, е да не би зад термини като експертно правителство или други такива термини да се окаже, че никой не носи политическа отговорност за решенията, които се вземат, а те са важни предвид политическата ситуация, която изисква да се вземат важни решения, както по отношение на войната в Украйна, така и във връзка с развитието на енергетиката, законите, които трябва да се приемат по реформите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Всичко това са важни теми, по които трябва да се вземат решения и да е ясно като се вземат решения, кой застава зад тях и е готов да ги защитава със съответните аргументи, отбеляза Денков. 

Отворени сме да бъдем конструктивна опозиция, ако първият мандатоносител ГЕРБ направи правителство. Това означава, че „ние няма да участваме в това правителство, но когато то прокарва политики, които смятаме за правилни, ние ще ги подкрепяме, без да имаме резерви по това кой е вносител“. Ако първият мандат не бъде успешен, вероятно ще обсъдим възможността да направим правителство на малцинството, но отново около програмата, която ние смятаме за важна. Ако и това не се реализира, тогава ще бъдем конструктивна опозиция на третия мандат, или евентуално ако се търси правителство с третия мандат, което съответства на нашите политически приоритети и това, което смятаме, че е важно за решение, съответно бихме се включили или бихме го подкрепили. Ако е правителство, което съответства на приоритетите на ГЕРБ, тогава съответно отново ще бъдем конструктивна опозиция, посочи депутатът от ПП. 

ПП след консултациите при президента: Ще бъдем най-предвидимата опозиция за ГЕРБ

При положение, че няма ясно парламентарно мнозинство, правителство на малцинството, независимо дали е от страна на ГЕРБ, или от наша страна, винаги ще разчита на провеждане на определени политики. То ще бъде с представителство на малцинството, но политиките, които трябва да се гласуват чрез съответните закони, естествено трябва да получат съответното мнозинство. Има политики, по които имаме съгласие, да кажем за това, че трябва да бъдат приети и бюджет за 2023эг., и съответните закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, но това, което е важно е, че тези закони не са просто един лист, който трябва да се изпълни, а има много съществени реформи, които трябва да се направят и начинът, по който ще се реализират, ще предопредели бъдещето на България в следващите години. Част от тези реформи са свързани с енергетиката, друга част – с промени в правосъдната система, с промяна в статута на главния прокурор и други проблеми, които от години търсят своето решение. Независимо от това коя партия ще бъде водеща в едно такова правителство, ние трябва да съберем мнозинство, за да се гласува съответната политика, заяви бившият министър на образованието.

След като няма ясно изразено парламентарно мнозинство, вероятно част от законите ще гласуват едни партии заедно, по други закони ще гласуват други партии заедно. Това ще е едно изключително трудно занимание, но то е и изключително важно, така че аз съм убеден, че всички партии ще се опитат да се включат в него, с изключение на може би една, която е декларирала, че според нея веднага трябва да се разпусне Народното събрание“ коментира Денков, цитиран от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
374 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.10.31 | 17:21

1
КРЕТЕН, а какво направи с образоването, соросоидно нищожество??!!

Добави коментар

Водещи новини