МФ публикува предложението си за удължаване на законите за бюджета на държавата, НЗОК и ДОО

  • 27 октомври 2022 10:31

  • 256
  • 1
МФ публикува предложението си за удължаване на законите за бюджета на държавата, НЗОК и ДОО
© Булфото (архив)

Министерството на финансите изпрати за съгласуване проект на Закон за прилагане на  разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., който да действа до приемането на съответните бюджетни закони за 2023 г. Предложението е публикувано на страницата на Министерството на финансите.

За съставянето на бюджетната рамка се изисква в средносрочна перспектива да бъдат отразени приоритетите и допусканията за развитие на политиките и формираните на тази основа цели на фискалната политика, обвързани с фискалните правила и ограничения по Закона за публичните финанси. Поради това служебното правителство е поставено пред невъзможността да се ангажира с внасянето в Народното събрание на проектобюджет за 2023 г. със средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., респективно и проектобюджети на ДОО и на НЗОК за 2023 г., пише в съобщението на МФ.

Финансовото министерство публикува проектозакон за удължаване на Бюджет 2022

При липсата на приет до началото на бюджетната година държавен бюджет, нормата на чл. 87 от Закона за публичните финанси урежда основните въпроси, свързани със събирането на приходите, извършването на разходите, предоставянето на трансфери и поемането на държавен дълг. Отчетени са влезлите в сила актове на Народното събрание и на Министерския съвет, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, при спазване на фискалните правила и одобрените от Министерския съвет със средносрочната бюджетна прогноза фискални цели.

С т.нар. удължителен закон за бюджета ще бъде осигурено финансирането на социални помощи и извършването на други плащания, размерите на които се определят с годишните бюджетни закони, ще се постигане правна сигурност и гарантиране правата и законните интереси на гражданите за прилагане на специалните закони, уреждащи специфични обществени отношения до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
256 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.27 | 12:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини