Атанас Пеканов: България трябва да се бори да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 г.

  • 24 октомври 2022 22:48

  • 1288
  • 14
Атанас Пеканов: България трябва да се бори да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 г.
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

България трябва да продължава работата и да се бори да влезе в Еврозоната със зададената към момента целева дата - 1 януари 2024 година, написа във Фейсбук служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,. Според него членството в Еврозоната трябва да стане стратегическа цел. 

„В 21-ви век успешното развитие на страната може да се постигне само в сътрудничество и кооперация с останалите европейски държави. Необходимо е да бъдем част от големите съюзи, да имаме възможността да защитаваме своята позиция там и да взимаме решенията, вместо само да прилагаме чужди такива. Да бъдем архитекти на икономическата си политика, вместо само ползватели на такава“, пише Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.  

Служебният финансов министър: Трябва да ограничим разходите

Според него живеем в турбулентни времена и различни сили ще се опитат да спекулират и да саботират процеса. „Смятам, че на провелите се преди месец избори българите препотвърдиха желанието ни за по-тясно сближаване и активно участие в европейските процеси. Надявам се проевропейските сили в Народното събрание да реагират своевременно, за да бъдат надмогнати тези спекулации и да се покаже, че мнозинството подкрепя този път на България“, отбелязва Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

За една малка отворена икономика, която иначе само се лъкатуши по течението на глобалната икономика, влизането във втората най-използвана валута в света може да служи като котва на стабилността, смята още вицепремиерът. „Това има своите безспорни позитиви, сред които увеличаване на сигурността чрез засилване на надзора, стимулиране на експортните сектори и на туризма, пълен достъп до финансовите пазари и глобалната финансова инфраструктура, отпадане на трансакционните такси, изсветляване на доходите, повишаване на кредитния рейтинг и съответно намаляване на лихвите по държавния дълг. Това не е маловажно, защото има пряко отражение върху държавните ни разходи - милиони левове на година, които плащаме на международните банки в по-високи лихви, могат да се вложат в здравеопазване и образование“, се посочва в публикацията. 

„Чувам призиви да премислим избора си. В основата си тези призиви дълбоко в себе си искат да ни убедят, че Германия, Франция, Испания, Италия, Словакия, Словения - всички те са се объркали, когато са приели общата валута, че тя е грешка и те не знаят какво правят. Сигурен съм, че могат да се намерят мними експерти и публични фигури със спорен авторитет, които да говорят това от сутрин до вечер. Но също така съм сигурен, че мнозинството от българските граждани не вярва в този аргумент“, посочва Пеканов. Според него поради тази причина се нуждаем от ясни действия и продължаване на процеса по присъединяване. „Забавянето на процеса на въвеждане на еврото води след себе си големи рискове, особено през следващите години на финансови турбуленции и затягане на финансовите условия на глобално ниво“, смята той.

Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, отбелязва още, че Еврозоната не е перфектна и все още не е напълно завършен паричен съюз. Той обаче подчертава, че от години усилията са насочени към това общата валута да стане по-силна институционално и такива стъпки са предприети в последните две години - както приемането на Механизма за възстановяване и устойчивост, така и неконвенционалните мерки на ЕЦБ за засилване на общите отговори, вместо всяка страна да се оправя сама за себе си. „Допълнителната интеграция, структурните промени на Икономическия и паричен съюз и подялбата на рисковете от кризи са ключови стъпки, така че общата валута стана по-силна и по-устойчива. Именно тази подобрена институционална архитектура прави още по-смислено членството на България в Еврозоната“, посочва Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Той припомня, че страната ни е поела ангажимент за приемане на еврото още с влизането си в Европейския съюз. „Последните два редовни кабинета направиха важни стъпки в тази посока. През 2020-та година станахме член на валутния механизъм ERMII, което представлява де факто решението, стартиращо финалния процес. Времето за анализи е било преди това. В Хърватия анализите са направени през 2017-та година и ясно са задали посоката за влизането на страната в ERMII - стъпката, след която логично и неизбежно следва влизането в Еврозоната.

Редовният кабинет на премиера Кирил Петков прие Националния план за въвеждане на еврото, който рамкира техническите процеси на подготовка. Получихме положително становище от Икономическия и социален съвет – своеобразния граждански парламент на страната, където са представени работодатели, синдикати и гражданското общество. Радостно е, че всички социални партньори имат конструктивно и зряло поведение по темата. В края на миналата седмица в Аулата на Софийския университет беше представена академична монография от редица български икономисти и представители на катедра „Икономика“, която задава пътя на България за членство в Еврозоната, подчертава доминиращите позитиви от влизането и дискутира как да бъдат избегнати или адресирани евентуални рискове пред гражданите“, пише още вицепремиерът Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, във Фейсбук. 

Учени от катедра „Икономика“ на СУ „Св. Климент Охридски“ предупредиха миналата седмица, че състоянието на публичния сектор, корупцията и бизнес средата поставят в риск членството ни във валутния съюз. Има сериозен риск процесът на сближаване и интегриране на българската икономика в еврозоната да се окаже много по-бавен, отколкото се очаква, посочиха те.

„Тук и сега не трябва да позволяваме този процес да спира, особено в една несигурна ситуация в света, в която е от ключово значение да се движим заедно със силните съюзи и да се възползваме от общите решения, вместо да бъдем сами и оставени на приливите и отливите на международните икономически цикли“, смята служебният вицепремиер.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1288 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
САМУРАЙ

2022.10.25 | 08:08

14
оставете нещо българско ве прода.жни.ци сво.лач мр.ъс.на

2022.10.24 | 23:04

1
Аман от мазни лайняни продажници. Лев ски ги е стрелял в главите.
scarface

2022.10.25 | 07:01

13
Да вземем пример тогава.
scarface

2022.10.25 | 07:01

12
Да вземем пример тогава.
Цв

2022.10.25 | 06:11

11
Сънувай и ти с тоя дефицит!

2022.10.25 | 06:08

10
Еййй Педиии няма да влизаме и ще сме с БГ лев
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.10.25 | 01:02

9
ИСКАТ ДА ОТКРАДНАТ И СРЕБЪРНИЯ ФОНД. И ЧУЖД ДЪЛГ ИСКАТ ДА ПЛАЩАМЕ
PaulaFox

2022.10.25 | 00:29

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Каролев

2022.10.25 | 00:04

7
Caramelle non ne voglio più.
Име

2022.10.24 | 23:50

6
Долен чаршаф на мафията вън от България неви искаме никаква евро зона няма да стане това което искате айде върветвси на майнатаси бе осрани просяци
Гунчо

2022.10.24 | 23:37

5
Какво ще се борим, тя направо еврозоната влиза яко в нас изотзад.
Тошо

2022.10.24 | 23:29

4
Еми като трябва го направете!!! Уродливи алчни измекяри!!!

Добави коментар

Водещи новини