Янаки Стоилов: Докато не се избере председател на НС, то не може да се занимава с други въпроси

  • 20 октомври 2022 08:49

  • 769
  • 3
Янаки Стоилов: Докато не се избере председател на НС, то не може да се занимава с други въпроси
© Булфото (архив)

Докато не се конституира ръководство на Народното събрание, то не може да се занимава с други въпроси и да включва други точки в своя дневен ред. Това заяви пред БНТ проф. Янаки Стоилов.

"Не виждам някакъв конституционен проблем дотук. Ако става дума за нарушение, това може да се констатира само с решение на Конституционния съд. Депутатите си дават сметка, че първото заседание на НС не е завършило, защото според разпоредбите на Конституцията, на първото заседание се избира председател и заместник-председатели".

Депутатите с втори опит за избор на председател на НС

Стоилов заяви, че процедурата трябва да завърши с положителен резултат днес или най-късно утре, защото обратното би означавало невъзможност парламентът да продължи своята работа. Той коментира и предложението зя ротационно председателство.

"Не е възможно Народното събрание да има двама председатели, нещо като двама консули в Древния Рим, макар че някои партии имат съпредседатели. Държавните институции не допускат такова дублиране, но предполагам, че идеята на това предложение е да има последователни председатели на НС. За да стане това, трябва да има политическо споразумение веднъж и втори път да се фиксира срок, до който първият председател да прекрати своите правомощия, за да се избере следващ".

Положителният резултат на избора на председател на НС не е равнозначен на мнозинство, коментира Стоилов. Оттеглянето на една от номинациите не решава въпроса, тъй като трябва поне още 2-3 групи да се присъединят към предложения кандидат на първата група.

Доц. Киселова разкри какво трябва да стане, за да се избере шеф на парламента

"Възможно е обсъждането на кандидат от трета група, но тук не се преценяват толкова личните качества на кандидатите, а позиционирането на самите партии. Ако има воля в партиите с по-голяма представителност да подкрепят трети кандидат, това също е изход", каза конституционалистът.

Дали ще има база за сформиране на правителство ще стане ясно на консултациите при президента, коментира още той. Румен Радев не е ограничен със срок кога да връчи първия мандат. Според Янаки Стоилов ако НС се справи с избора на председател, начинът да просъществува е да набележи три-четири основни задачи, които да реши

Последвайте канала на

Радина Лазарова
769 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.20 | 20:10

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.20 | 09:26

2
ЧЕРВЕН БОКЛУК

2022.10.20 | 08:55

1
Дано нищо верно да не прави,че досега над 30г. квот са направили все ни е закопало.

Добави коментар

Водещи новини