Проф. Емилия Занкина: Популизмът в политиката култивира незрели избиратели

  • 26 септември 2022 10:40

  • 228
  • 0
Проф. Емилия Занкина: Популизмът в политиката култивира незрели избиратели
© Novini.bg/ Canva

"Джорджа Мелони се старае да е по-умерена, но в нея има и доза непредвидимост. Затова не можем да сме сигурни, че когато стане дума за сметките за ток, тя няма да се обърне към Русия. Затова не е гарантирано проевропейското бъдеще на Италия, както беше при Марио Драги". 

Това каза пред БНР проф. Емилия Занкина, декан на филиала на Университета "Темпъл" в Рим, преподавател по политически науки и изследовател с фокус върху популизма, реформата на публичната администрация и участието на жените в политиката. 

И допълни, че вътрешните настроения в страната и тези в коалицията ще са двата фактора, които ще определят поведението на Мелони като евентуален пръв министър на Италия. 

В предаването "Преди всички" проф. Занкина посочи, че избирателите вдясно не се интересуват от миналото на партията на Мелони, което е било преекспонирано от лявоцентристката коалиция по време на предизборната кампания. 

По думите ѝ в демократичните страни има цялостна вълна на дясното в изборното пространство

От днес могат да се подават заявления за гласуване в подвижна секция

"През последните години популизмът доминира европейската политика и предизборната реторика. Популизмът води до големи обещания, до очертаване на ясни черни и бели политики, до обещаване на лесни решения. Това води до култивиране на незрели избиратели, които търсят все повече нови лица, които са неопетнени и ще им обещаят поредното спасение, но след това ще бъдат бързо разочаровани, защото в управлението промените идват трудно. Колкото по-нереалистични са едни предизборни обещания, толкова по-трудно се превръщат в политики". 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
228 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини