Създадени са щабове в МОСВ, които ще обработват информацията за събраните отпадъци в кампанията "Да изчистим България заедно"

  • 17 септември 2022 17:25

  • 804
  • 5
Създадени са щабове в МОСВ, които ще обработват информацията за събраните отпадъци в кампанията "Да изчистим България заедно"
© МОСВ
Слушай новината Слушай новината

Създадени са щабове в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), които през целия ден ще обработват информацията за събраните отпадъци в рамките на кампанията "Да изчистим България заедно", която се провежда днес. Това каза служебният министър на околната среда и водите Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната, която, заедно с екипи от министерството и структурите му, се включи в Ловния парк в София в инициативата на бТВ, на която МОСВ е основен партньор, съобщават от пресцентъра на ведомството. 

Данните ще бъдат отправна точка за последващи действия на министерството, ще послужат и като резултат на отчета за дейностите по почистване в рамките на кампанията, обясни Карамфилова. 

С финансовата подкрепа на МОСВ от близо 84 000 лв. чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) са осигурени 40 000 чувала и 40 000 чифта ръкавици за еднократна употреба. На областните управи са раздадени 3500 бона за гориво за транспортиране на събраните отпадъци.

В рамките на кампанията общините са освободени от дължимите отчисления и обезпечения по Закона за управление на отпадъците за количествата депонирани отпадъци, се отбелязва в съобщението.

Заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, заедно с 60 души от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна, Басейновата дирекция "Черноморски район" и Института по океанология към БАН, почистиха около 30 дка от ивицата на плажовете "Камчия-Север" на територията на община Аврен.

Над 150 чувала с боклук събраха екоактивисти в Южния парк

В Пловдив заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева и служители на РИОСВ - Пловдив, представители на Басейновата дирекция "Източнобеломорски район" и на лабораторията към Изпълнителната агенция по околната среда почистиха зоните покрай коритото на р. Марица в града. 

Над 150 са служителите на МОСВ в София, които се включват в инициативата. Стотици представители от структурите на министерството в цялата страна участват в кампанията, се отбелязва в съобщението. 

 

Тази година се навършват 10 години от началото на доброволческата инициатива "Да изчистим България заедно". Досега близо 2 500 000 доброволци са чистили страната в рамките на инициативата. По данни на МОСВ  те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
804 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Тони

2022.09.22 | 21:20

5
Това поне е някаква полезна акция за разлика от рекета на Сандов
Петър

2022.09.21 | 10:03

4
По времето на Сандов в МОСВ нищо не се случваше!
Богдан

2022.09.19 | 17:48

3
Къде са в подобни инициативи - "зелените" на Иво Прокопиев и WWF на Тома Белев? Защо не се включват и не помагат? Защото няма пари ли?
Обикновена Пунта Мара

2022.09.18 | 08:07

2
А, на тези "щабове" ПЛАЩА ли се и КОЛКО????????????????????

2022.09.18 | 07:26

1
BOBOKOVI ZA TIAH ZABRAVIHTE LI

Добави коментар

Водещи новини