Държавата дава още 10 млн. лв. на общините Карлово, Калояново и Марица след наводненията

  • 15 септември 2022 15:49

  • 676
  • 2
© Novini.bg

Държавата помага с още 10 млн. лв. на общините Карлово, Калояново и Марица след наводненията. Това съобщи на брифинг служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г..

В министерството се проведе заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане след наводненията в Карловско. “С три постановления на Министерски съвет вече са разпоредени средства за подпомагане. Ние разполагаме с остатък от порядъка на около 34 милиона лева към момента. Отложихме това заседание на комисията, за да могат да се разгледат исканията на последните пострадали общини. Това са общините Карлово, Калояново и Марица. Тези искания бяха входирани вчера. Бяха разгледани дейностите, които са най-належащи и общините имат готовност да извършат до края на годината. В Рамките на тези необходимости отпускаме малко над 10 милиона лева. Това са сумите, които са заявили и са съгласни, че ще покрият нуждите им до края на годината”, обясни Демерджиев.

Няма бедстващи хора в пострадалите от наводнения карловски села

Според него, в бъдеще трябва да се наблегне на превенцията, за да не се стига до подобни трагедии. “Останалите разходи, които са направили като план-сметки и са дадени в комисията, ще бъдат разглеждани поетапно на следващи заседание през следващата година. Коментирахме, че според нас трябва да се засили работата по превенция, съответно трябва да се опитаме да увеличим бюджета на комисията по отношение на превенцията. В момента общият бюджет е около 80 милиона лева. Само щетите от последното бедствие, по първоначални прогнозни данни, възлизат на толкова. Ако засилим превенцията и насочим акцента там, бихме могли да спестим голяма част от разходите за възстановяване от последствията и няма да се стига до такива трагедии. От сумата от 34 милиона лева, която остава от бюджета, днес разпределихме общо около 31. Малко над 10 милиона от тази сума са за тези общини. Карлово е с най-голямо перо - малко над 9 милиона, другите са за Калояново и Община Марица”, обобщи министърът.

Заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов добави, че работата на терен, свързана с проверките в горските територии, продължава. “До вчерашната вечер бяха проверени около 80 сечища в региона. Констатирани са известни слабости в работата. Към момента няма незаконна сеч. Съставени са няколко акта за установяване на административни нарушения”, посочи той.

“Щетите по железопътната инфраструктура продължават да се отсраняват. Засегнатите участъци са били около 3 километра”, каза от своя страна заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски .

Вътрешният министър: Проверката за полицейски чадър над Семерджиев стига до още по-високи нива

“Ще проверим по-високите нива, ръководителите на тези хора от МВР, чиито имена се съдържат в доклада на Инспектората. Докладът се простира до определени нива. В момента настоявам Инспекторатът да провери над тези нива, за да се установи има ли служители, които не са осъществили контрол над подчинените си, или да допуснали извършването на нарушения от тях”, каза Демерджиев по случая с катастрофата на столичния бул. "Черни връх", при който бяха убити две млади момичета.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
676 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Соросопийските медии

2022.09.15 | 18:07

2
Всички атлантически тролейбуси са на виртуалната барикада. Но и това няма да помогне. Наближава времето, в което печката и хладилникът ще удържа решителна победа над телевизора. За съжаление, ще го отнесат пак овчеглавите поданици из ЕС, включително атлантическите тролейбуси. Урсула и другите като нея ще ходят на Бахамите за през зимата. И ще ни махат за поздрав от мониторите, с плюшени мечета и хванати за ръце.
Много щедро

2022.09.15 | 16:57

1
От 2 милиарда нови заеми , само толкова за пострадалите българи.

Добави коментар

Водещи новини