Министър Пулев: Държавата застава твърдо зад INSAIT

  • 08 септември 2022 15:02

  • 274
  • 0
Министър Пулев: Държавата застава твърдо зад INSAIT
© Министерство на иновациите и растежа
Слушай новината Слушай новината

Държавата застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Поздравяваме ви за инициативата за голямото за България събитие, което организирате на 30 септември и 1 октомври. Подкрепяме с всички средства мисията ви да утвърдите региона като дестинация за научни изследвания и дълбоки технологии на световно ниво. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър ПулевАлександър ПулевАлександър Пулев е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския на среща с архитекта на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния директор на института Борислав Петров, на която присъства и зам.-министърът Стефан Савов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на иновациите и растежа.

„INSAIT е от стратегическо значение за България, тъй като този тип институти са в основата на високотехнологичните екосистеми на държави като Швейцария, Израел, СAЩ и други. Министерството на иновациите и растежа ще вложи всички сили в това страната ни да се развива като дестинация за иновации и изследвания на световно ниво в сферата на изкуствения интелект и информатиката, за което много разчитаме и на вашия опит“, заяви още министър Пулев.

Проф. Вечев съобщи, че INSAIT ще събере в София световноизвестни учени в областта на информатиката и изкуствения интелект. Двудневната конференция ще се проведе на 30 септември (петък) и на 1 октомври (събота) в зала "Джон Атанасов" в София тех парк. Конференцията е под мотото „Emerging Trends in AI and Computing Research“ („Нововъзникващи тенденции в изкуствения интелект и компютърните изследвания“), а целта на събитието е да представи технологиите на бъдещето.

От института уточниха, че топ изследователи от Google, Waymo, включително д-р Драго Ангелов, директор на изследователската дейност на компанията, позната като проекта на Google за създаване на автономни автомобили, AWS, MIT, ЕTH Zurich, EPFL, Max-Planck и Yale ще представят у нас последните си достижения.

Министърът на иновациите: Приоритетът ни е да дадем глътка въздух на бизнеса

По време на срещата проф. Вечев и изпълнителният директор Борислав Петров добавиха, че основните предизвикателства пред INSAIT в момента са привличането на топ таланти, изграждането на кампус на института и създаването на предприемаческа система около него. За това им е нужна стратегическа подкрепа от страна на държавата, за която министър Пулев пое гаранции и информира, че ще помогне на института за дългосрочно сътрудничество с инвеститори, проявили интерес към технологиите на бъдещето у нас.

По време на срещата проф. Вечев напомни, че през август INSAIT привлече проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен изследовател и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение към екипа на българския институт и че присъединяването му стана възможно с финансовата подкрепа на водеща българска IT компания.

Беше обсъдено още, че предстоящият форум в края на месеца ще събере софтуерни инженери, предприемачи, представители на академичната общност и инвеститори в технологичния сектор. Презентациите по време на събитието ще включват машинно обучение, компютърно зрение, автономни автомобили, киберсигурност, обработка на естествен език, езици за програмиране, криптография, компютърни архитектури и др.

Припомняме, че INSAIT е структуриран като специално звено към Софийския университет "Св. Климент Охридски" в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL - два от най-добрите технологични университети в света. Компании като Google, DeepMind, Amazon Web Services, българското правителство и бизнес инвестираха в новия световен център за изкуствен интелект и информатика, какъвто е INSAIT. Малко след създаването си институтът обяви своята уникална за Източна Европа докторантска програма с 36 000 евро годишна стипендия в България с професори от Carnegie-Mellon, EPFL, ETH Zurich, MIT, Yale. Първите изследователи по докторантската програма започват работа в началото на октомври.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини