Министър Велкова: Финансовата дисциплина не означава непременно рязане на разходи за социални политики

  • 05 септември 2022 15:28

  • 782
  • 1
Министър Велкова: Финансовата дисциплина не означава непременно рязане на разходи за социални политики
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Мисията на Министерството на финансите е да поддържа устойчиви и прозрачни публичните финанси на страната. Това беше причината да представя преди седмица обективната картина и предизвикателствата, които стоят пред нас като общество. Не трябва да забравяме научените тежки уроци от миналото и с лека ръка да пропиляваме трудно постигнатата финансова стабилност на държавата. Финансовата дисциплина не означава непременно "рязане" на разходи за социални политики. Напротив. Това означава да се осигуряват правилно насочени инструменти, гъвкавост и избягване на рисковете, породени от икономическата криза", казва в интервю за в. "24 часа" министърът на финансите Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси, цитирано от пресцентъра на Министерство на финансите.

По отношение на данъчната политика на служебния кабинет Велкова коментира, че в данъчния законодателен пакет ще бъдат предложени единствено промени, които произтичат от евродирективи и които сме задължени да въведем и в нашето законодателство.

"С разработването на базисен бюджет за 2023 г. ние с екипа на МФ ще разработим различни сценарии, които ще остойностим както по отношение на приходите - без да променяме настоящия данъчен модел, така и по разходната част", обяснява още министър Велкова.

Министерството на финансите очаква 1,65 млрд. лева бюджетен излишък към август

На въпрос за пенсионната система финансовият министър отговаря, че с актуализирания Закона за бюджета на ДОО за 2022 г., допълнителният трансфер от държавния бюджет за покриване на недостига възлиза на 8,3 млрд. лева.

"Сметките ни показват, че през идните три години около половината от разходите за пенсии за трудова дейност от държавното обществено осигуряване ще бъдат финансирани с трансфер от държавния бюджет за покриване на недостига от постъпленията от осигурителни вноски", казва Велкова.

По думите ѝ това показва огромно изкривяване в принципите, на които е изградена всяка една пенсионна система, а именно доходът от пенсията на всеки един да съответства на осигурителния му принос.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
782 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
От

2022.09.06 | 08:17

1
коя комунистическа помийна яма изкараха тази опрасила се “финансистка”?

Добави коментар

Водещи новини