Вицепремиерът Пеканов: Разработваме законопроект за приемане на еврото

  • 31 август 2022 12:05

  • 1349
  • 4
© Булфото (архив)

На днешното заседание на Министерски съвет приехме нормативни промени в така наречения Координационен съвет за подготовка на България за членство в Еврозоната. Посредством тези промени постигаме съответствие със сегашния състав на правителството и аз ставам член на този Координационен съвет. Правим и промени с цел по-доброто и ефективно действие на този съвет. Нашата цел е да всички тези процеси, които вече са стартирали, да продължат да се случват без забавяне и спиране. Знаете, че е приет Национален план за въвеждането на еврото, където е заложана датата 1 януари 2024 година за приемане на еврото. Отговорността на служебния кабинет е всички технически процеси, които трябва да се случват в следващите седмици, да продължат да се случват без забавания.

Това заяви на бирфинг в Министерски съвет служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, след редовното заседание на служебния кабинет.  

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Намираме се в много тежка криза и трябва да положим усилия

"За България и за служебния кабинет продължават да бъдат приоритет всички процеси на по-тясно сътрудничество и интеграция с всички европейски процеси - членството ни в Шенген, членството ни в Еврозоната, членството ни в ОИСР. Имаме да изпълним доста работа, за да се случи всичко това ефективно. Това предполага сериозна координациона работа. В идните седмици аз, финансовият министър и главният гуверньор на БНБ ще работим всичко това да се случва. Вече е създадена междуведомствена работна група, която работи по законодателните промени, т.нар. "закон за въвеждане на еврото. Когато законопроектът е готов, ще бъде входиран в параламента. Има и седем координационни групи, които ще анализират всички аспекти по темата членство в Еврозоната. Една от основните групи е тази за информиране на обществото какви са ползите от приемането на еврото. Така ще отхвърлим всякакви необосновани страхове от ценово покачване след приемане на еврото. Има и група за защита на потребителите, която анализира как ще се преобразуват цените. Моето мнение е, че членството на България в Еврозоната ще донесе само ползи на страната. Светът се намира в много турболентна среда и България не трябва да остава в перифиерията на събитията, а трябва да е в сърцевината на Европа", категоричен бе Пеканов.  

МФ изпрати към ЕК първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост

"Днес българия и служебното правителство подаде официално към Европейската комисия първото Искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 1 368 912 911 евро. Искането за плащане включва 22 етапа и цели, свързани с изпълнението на 18 реформи и инвестиции от Плана, като само за един етап се докладва частично изпълнение, който се очаква също да бъде изпълнен в рамките на сроковете за преглед и одобрение от ЕК, съгласно член 24 от Регламент (ЕС) 2021/241 на Европейския парламент и на Съвета от 12 февруари 2021 г. за създаване на Механизма за възстановяване и устойчивост. Ние трябва да поемем отговорността, че ще изпълним всички задачи и реформи, за които сме дали обещания. Парите са определени за дадени инвестиционни проекти и за дадените ведомства и министерства. Tакива проекти по плана са на Министерство на иновации и растежа за технологична модернизация за 260 милиона лева, други проекти на транспортното министерство. През септември или октомври ще започне и програмата за саниране на жилищни и нежилищни сгради, на стойност общо около 2 милиарда лева. Ние сме се фокусирали и по всички тези неща, които трябва да се случат по отношение на второто плащане, така че да гарантираме, че следващите плащания ще бъдат осигурени", добави служебният вицепремиер. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1349 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Семков

2022.08.31 | 13:54

1
Пеканов, за какво ти е евро бе човек, ние левове, газ и гориво нямаме.Тя Кунева няма да е сама с простотиите, които подписа,
нормален

2022.10.27 | 15:18

2
тайбавушите, зас.ра плана за възстановяване, сега с еврото, махай се бе отворко

2022.10.27 | 19:49

3
НИКОГА ЕВРО!

2022.10.27 | 19:49

4
НИКОГА ЕВРО!

Добави коментар

Водещи новини