Министър Стоянов със скандални разкрития за оръжейния и отбранителен сектор

  • 31 август 2022 12:22

  • 2622
  • 0
Министър Стоянов със скандални разкрития за оръжейния и отбранителен сектор
© Министерство на икономиката

Повече от 100 дни не е заседавал Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Специализираният орган издава лицензи и регистрации за дейности с продукти, свързани с отбраната. Административното блокиране от държавата е оставило десетки компании без възможност да развиват своята дейност - внос на суровини, жизненоважни за тяхната дейност.

След встъпване в длъжност на служебния кабинет бяха прегледани всички подадени заявления през изминалите месеци и на съвместно заседание, ръководено от министъра на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет, общо 26 компании получиха своите разрешения и лицензи, съобщиха от ресорното ведомство.

Това е поредно закононарушение, с което сектор, в който десетки хиляди хора работят, е бил блокиран, коментира служебният министър.

Той поясни, че съгласно Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, на всеки 30 дни трябва да бъде свиквано заседание на специализирания орган. Въпреки законовите текстове, неговият предшественик не е инициирал подобно заседание от месец май.

Министър Стоянов: Над 3 пъти са спаднали приходите на „ВМЗ“ през последните два месеца

Министър Стоянов разказа и за чуждестранен инвеститор, който поради административния произвол и неяснота дали и кога ще получи своя лиценз, е обмислял излизане от страната ни.

Докато аз заемам този пост министерството ще прави всичко по силите си да улеснява бизнеса, да насърчава инвестициите. Няма да допусна заради безхаберие да губим вече докарани нови производства в страната, категоричен бе той. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
2622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини