Димитър Стоянов: Подкрепяме усилията за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС

  • 30 август 2022 16:14

  • 565
  • 0
Димитър Стоянов: Подкрепяме усилията за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

България категорично подкрепя всички усилия за преодоляване на недостига във финансирането на отбраната в ЕС. Осъзнаваме необходимостта от инструмент за съвместно придобиване и обществени поръчки. Това ще позволи по-ефективни разходи за отбрана, ще подобри европейските отбранителни способности и ще увеличи оперативната съвместимост.

Това заяви министър Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва по време на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите членки на Европейския съюз в Прага, предава Дарик.

Как да се преодолеят дефицитите на инвестициите в отбраната на ЕС и глобалните последици за сигурността, вследствие на войната на Русия в Украйна, бяха във фокуса на работните сесии на министрите на отбраната. В неформалната среща участваха заместник-генералният секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа, председателят на Комитета по сигурност и отбрана в Европейския парламент Натали Лоазо и заместник-помощник генерален секретар на НАТО Йорг Зее.

Министрите на отбраната обсъдиха предложенията на Европейската комисия за засилване на отбранителните способности. Задачата на вече създадената работна група за съвместни обществени поръчки в отбраната е да координира попълването от европейски производители на най-неотложните отбранителни способности.

„Ние подкрепяме и участваме в съвместни многонационални проекти за изграждане на способности в рамките на съвместен европейски подход не бсамо като начин за споделяне на разходите, но и като инструмент за инвестиране в стратегически способности и укрепване на отбранителния промишлен капацитет на ЕС. Вярваме, че Комисията ще създаде условия за балансиран подход с участието на отбранителната промишленост на държавите-членки и равни условия за малките и средните предприятия“, заяви министър Стоянов.

По отношение на въоръжението и техниката, наследени от съветската епоха, министърът на отбраната подчерта, че сме съгласни със спешната необходимост от замяната им и очакваме Комисията да предложи работещо решение, като отчита необходимите значителни ресурси.

Борел: ЕС трябва да постигне съгласие за съвместна мисия за обучение на украински войски

„Докато подкрепяме Украйна по най-добрия възможен начин, усилията ни трябва да бъдат насочени и за справяне с последиците от войната – в рамките на ЕС и в световен мащаб. Без съмнение новата динамика налага спешно пренастройване на съществуващите политики не само в областта на сигурността и отбраната, но и в други сектори, като енергетиката и икономиката. Тясната координация между ЕС и НАТО и ЕС и ООН в защита на международното право и базирания на правила международен ред е от първостепенно значение“, категоричен бе министър Стоянов.

„България продължава ангажимента си и към операцията на ЕС „Алтеа“, както и към КФОР на НАТО, които са важни фактори за стабилността и сигурността на региона“, допълни министърът.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
565 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини