Българите в Чехия ще гласуват само в посолството ни, няма да се признават изтекли документи за самоличност

  • 25 август 2022 10:02

  • 393
  • 0
© NOVINI.BG

48 държави са дали разрешение за провеждане на избори на 2 октомври, няма разрешение от три страни - Гърция, Италия, Канада - но не се очакват проблеми. Чешките власти не разреши секции извън посолството. Получили сме и писмен отказ. Ще трябва да намерим начин всички, които искат да гласуват да се насочат към посолството ни в Прага. Ще се опитаме да организираме три секции там. 16 611 са заявленията за гласуване зад граница. Това заяви по време на брифинг постоянният секретар на МВнР Иван Кондов по повод организирането на вота зад граница.

Най-много са заявленията за гласуване зад граница в Турция, следва Великобритания, Германия, Испания, САЩ, Италия, каза още той.

След отпадане на закона за извънредното положение - българите няма да могат да гласуват с изтекли документи за самоличност, категоричен е той.

По думите му има 289 места за гласуване с машини. Общо машините са 553. Най-много машини ще има в Турция, а на второ място ще е Великобритания.

Той допълни, че от ЦИК са изпратили молба до МВнР да поеме разходите по транспортирането на машините за вота на 2 октомври.

ЦИК стартира обществена поръчка за машините за вота на 2 октомври

За момента няма предвидени за откиване секции в Украйна, но в момента върви подготовка за откриване на посолстването ни, ако се открие то, ще направим всичко възможно за откриване и на секция на базата на заявления за гласуване, обясни Кондов.

Последвайте канала на

Калина Христова
393 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини