Пеканов: Неморално е да се поддържат търговски отношения с Русия, но и други страни го правят

  • 24 август 2022 17:56

  • 1778
  • 3
Пеканов: Неморално е да се поддържат търговски отношения с Русия, но и други страни го правят
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

Неморално и трудно е да се поддържат търговски отношения с Русия, но виждаме, че и други страни го правят. Това заяви в интервю за предаването “Лице в лице” служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,

"Още в първите дни свикахме енергиен щаб, такива има в повечето страни в Европа. Търсят се най-добрите възможности за страната - доставки на примеливи цени. Краткосрочно Европа е в тази енергийна зависимост. Това се дължи на дългогодишни грешки в миналото. Бившият министър на енергетиката Александър Николов не е в предизборна кампания и вярвам на това, което каза, че Европа много трудно ще оцелее без руски газ в следващите 3 години. Като служебен кабинет имаме отговорност за благосъстоянието на българските граждани и икономика. И Асен Василев каза, че ако има надеждни и евтини доставки, те трябва да се търсят от когото и да е”, допълни той, като уточни, че все пак не е сигурно колко надежден доставчик би била Русия след агресията, която оказва върху Украйна от месеци.

Александър Николов, бивш енергиен министър: Европа не може да оцелее без руски газ в следващите 3 години

Пеканов коментира и идеята на лидера на БСП Корнелия Нинова за замразяване на цените на газа за битовите потребители. Той обясни, че като икономист не одобрява подобно нещо. “Трябва да сме много внимателни с препоръки за замразяване на пазарните механизми. Това беше и за компенсациите за ток. Помощите трябва да са целеви, трябва да въведем дефиниция за енергийна бедност. Да помогнем на фирмите и секторите, които са най-засегнати”, смята служебният вицепремиер.

Нинова пита другите партии: Съгласни ли сте да замразим цената на газа за бита?

Той посочи още, че следващата седмица България ще отправи искане за първо плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. След това, Европейската комисия трябва да върне отговор в срок до 2 месеца. Пеканов коментира още, че има много техническа работа по пътя към въвеждане на еврото в България. Той увери, че цените няма да се увеличат от днес за утре и ако хлябът струва 2 лв., то в изражение на европейската валута той ще е 1 евро.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1778 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
1 - и путинопитек

2022.08.24 | 20:40

3
Че иди да "шибаш" Проскубания Гълъб, ЗаКаПеЧе-то, червен и в червата безродник и национален предател! Иди да "шибаш" и цялата му "честна" компания от "служебни " продажници и родлоги на злодея в Кремъл! И какво като седим на студено бе, лакей мръсен на кремълското чудовище? А ти предпочиташ задникът ти да е на топло през зимата, но България да се върне в прогнилата империя на чудовището Путин, да коленичи пред изнудвачите на "Газпром", да бъде унизена и омърсена, така ли?! Така ли бе, путинопитеко долен?! Че защо не си хванеш чемодана и - вокзал - поезд - Москва?! Там ще си стоплиш и насрания задник, и дребната ти е топло на насрния задник и на продажната ти душица!

2022.08.24 | 18:55

2
викаш, щом другите го правят, и ние можем, не е базирано на наата идея за моралноо, ами гледаме и другите
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.08.24 | 18:06

1
ПО-МOPAЛНО ЛИ Е ДА СИ ОСТАВИШ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ НА СТУДЕНО И ГЛАДНИ?

Добави коментар

Водещи новини