Регионалният министър Шишков инспектира строежа на АМ "Хемус"

  • 16 август 2022 16:24

  • 2102
  • 4
Регионалният министър Шишков инспектира строежа на АМ "Хемус"
© МРРБ
Слушай новината Слушай новината

Автомагистрала „Хемус“ е „зазимена“ в началото на пролетта заради липса на плащане. Последното е направено от предишния служебен кабинет в края на месец ноември 2021 г.

Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по след инспекция на първите два от оставащите за изграждане участъци на инфраструктурния обект. В проверката участваха също заместник-министър Захари Христов и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Иво Иванов, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. 

Министър Шишков инспектира строителството на АМ "Хемус"

Инспекцията се извършва, за да вземем съответното решение и да може тази част от АМ „Хемус“, която има строителни книжа, да се построи в максимално кратки срокове, каза още Шишков. Очаквахме, че участък 1 – от Боаза до п. в. „Дерманци“ е в по-напреднала фаза. Строителството на втория – между пътните възли „Дерманци“ и „Каленик“, е в съвсем ранен етап. На него няма много изкопни работи, струпана е строителна техника, но без работници. Изпълнителите на различните участъци са различни, въпреки че по документи строителят е държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД, каза още регионалният министър. И заяви, че ще поиска от държавната компания информация за плащанията към строителните фирми. 

Независимо от това дали ги има в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ или не, ще се търси възможност средствата да бъдат изплатени, така че строителният процес да продължи, ангажира се Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по. И допълни, че ще поиска по възможност сроковете да не бъдат удължавани. Участък 1 е много напреднал като строителство и ако критичните точки се отстранят, ще се приближим до завършване на строителството. Строителят трябва да компенсира забавянето. Той ще бъде длъжен да извърши определени строителни дейности до зимния период, защото част от големите мостови съоръжения в него са напреднали. Трябва да бъдат завършени, за да не се компрометират, ако още една зима останат недовършени, информира министърът. 

Изграждането на първия участък трябва да завърши до средата на следващата година. Пускането в експлоатация на първите три отсечки – до п. в. „Каленик“, зависи от строителството на втория, което започна най-късно. Затова работата по него не трябва да се забавя, категоричен бе той. Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по посочи, че не е направено нищо за узаконяване в полза на държавата на констатираното от предишния служебен кабинет незаконно строителство в участъци 4 и 5, за да не се налага да бъде разрушено и да трябва да се прави отново.

От изключителна важност беше да бъде одобрено изменение в Закона за устройство на територията и да бъде обявено за търпимо незаконното строителство, което отговаря на нормите. Бяхме предложили текст на ръководството на МРРБ в редовния кабинет. Това не се случи. Затова в момента не мога да коментирам, че има механизъм, по който да започне да се строи в тези два участъка, каза регионалният министър. 

Ще направим всичко възможно не само да контролираме започналото строителство на големите инфраструктурни обекти, а да дадем тласък на нови, поне като планиране, за да може да имаме проходими пътища, а не „тапи“ по тях, заяви арх. Шишков. Необходимо е да започне ударно проектиране. Оста север - юг в България е на практика неразработена, включително и проектно. В последните 10 - 15 години строителството на инфраструктурата е много закъсняло и е с изключително бавни темпове. Строяха се малки участъци и се ползваха за политически цели, каза министърът. Инфраструктурата не трябва да е за политически цели, а да се строи за всички граждани и да е по-безопасна, категоричен бе арх. Шишков.

След проверка на работата в тунел „Витиня“ регионалният министър изказа разочарованието си, че се правят евакуационните изходи, без да се извършват и необходимите довършителни работи. Това може да доведе до сериозно забавяне. Затова предстои разговор с ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, за да се установят причините за забавянето и да се ускорим процесът. 

Предстои проверка на строителството и на АМ „Струма“, обяви Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по. Сериозен проблем там е активираното свлачище преди виадукта и тунел „Железница“. Ще направим опит за въвеждане на временна организация на движението по възможност, така че участъкът да бъде пуснат в експлоатация, съобщи той. Ще се инспектира и скоростният път Видин - Ботевград.

Последвайте канала на

Novini.bg
2102 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
????

2022.08.16 | 17:35

3
"Другарю" Шишков, разбрахте ли вече КЪДЕ са ИЗЧЕЗНАЛИТЕ МИЛИОНИ???? КЪДЕ са ПАРИТЕЕЕЕЕЕЕ...., "Другарюююююююю......"????

2022.08.16 | 18:07

4
Левски търси Злевски.
КОЙ?!

2022.08.16 | 17:09

2
А КОЙ ще "инспектира" престъпленията, грабежите и безобразията ти, извършени от теб в Столична община под "мъдрото ръководство" на банкянската слугиня ФанДУПКОва?! КОЙ бе, герберастко нищожество, което Проскубания Гълъб назначи за министър, както и други, подобни на теб герберастки, сарайски и чалгарски, безгръбначни лакеи?! Браво бе, (п)Резиденте на Решетников, браво бе, окварен и двуличен хитрец селски! Че какво стана с "Мутри вън" и с "вдигнатия ти юмрук", с които измами толкова много наивни хора? Никога доверие на комунист, българи, никога! Никога доверие на кремълски лакей, никога!
Пешо Пешев

2022.08.16 | 16:48

1
бла-бла-бла.

Добави коментар

Водещи новини