Шефът на КЗП: От Министерство на икономиката искат да проверяват защо си вършим работата

  • 10 август 2022 08:21

  • 965
  • 6
Шефът на КЗП: От Министерство на икономиката искат да проверяват защо си вършим работата
© БТВ

Не сме против контрола. Всяко ведомство трябва да бъде държано и да се проверява как работи. Тук става въпрос за сигнал от Министерство на икономиката, който е изключително странен, защото искат да проверят защо си вършим работата.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ председателят на Комисия за защита на потребителите (КЗП) Иван Френкев.

Шефът на КЗП: Има политически натиск върху Комисията

„Информацията, която получихме в сигнала, е доста притеснителна. Обвиняват ни, че нямаме компетенция да проверяваме за райския газ, нямаме компетенция да проверяваме за цените на стоките, които наблюдаваме в програмата за малката потребителска кошница от прилагането на мерките. Обвиняват ни, че това представлява разходване на публични средства и явно евтин пиар“, добави той.

От Министерството на икономиката отговориха, че са получили сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс.

„В него се посочва, че шест от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган“, се допълва в изявлението. В сигнала се твърди още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 000 лв. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит“, се допълва в изявлението.

Според Френкнев в казаното от икономическото министерство има редица неточности и лъжи.

„Първо, няма масови уволнения. Има освободени четири директора. Прегладехме работа на част от служителите и открихме притеснителни неща в работата, заради които решихме, че е време да се разделим с тези служители. За посочения период има едно единствено назначение без конкурс и пет назначения с конкурс. Те са започнали доста преди да стана директор“, заяви директорът на КЗП.

Медиите получиха писмо, подписано от деветима бивши служители на КЗП. В него се твърди, че мотивите за уволненията са идентични за всички – „дигитална некомпетентност“.

„Опасяваме се, че в контекста на предстоящата предизборна кампания контролният орган, ръководен от активисти и приближени до ръководството на БСП, би могъл да бъде използван за тясно партийни цели. Тази чистка цели осигуряване на постове на ключови позиции в държавен контролен орган на кръг от хора, близки до Калоян Методиев и Корнелия Нинова е безпрецедентна в 25-годишната история на КЗП“, се допълва в писмото им.

Френкев отрече уволненията да са по политически причини.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
965 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Еми...

2022.08.10 | 08:57

6
"Служе6ният кабинет" ще разкатае държавата за три месеца.
КЗП работи като БЗС

2022.08.10 | 08:43

4
КЗП работи за бизнесмени измамници, БЗС за медицински бизнесмени измамници.
За интереси и права на потребител и пациент

2022.08.10 | 08:45

5
Някой не работи - това е капитализмът и полицейско-циганско-жидовско ИГО.
КАПИТАН СМЪРТ

2022.08.10 | 08:40

3
ТОВА ДЕТО МЕ ТРОВИХА СЪРБИТЕ, ЩЕ ВИ ГО ИЗКАРАМ ПРЕЗ МУЦУНИТЕ КЪРВАВО! К О ПЕЛЕ ТА ДОЛНИ!
ПЕСОГЛАВЦИ

2022.08.10 | 08:38

2
КАЗАХ ДА СПРЕТЕ ТОКА ЗА СЪРБИЯ, ЧЕ ЩЕ ВИ Е В А МАЙКАТА ГАДНА, БЪЛГАРСКА!
ПЕСОГЛАВЦИ

2022.08.10 | 08:37

1
КОЙ Е СОБСТВЕНИКА НА БИВШИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРАНЖЕРИИ? КЪДЕ Е ПЕЧАЛБАТА ОТ 3.50 КИЛО ДОМАТИ БЕ?

Добави коментар

Водещи новини