Назначиха двама зам.-министри на външните работи в служебния кабинет

  • 08 август 2022 15:11

  • 1078
  • 0
Назначиха двама зам.-министри на външните работи в служебния кабинет
©

На поста заместник-министър на външните работи е назначен доскорошният ни извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна – Костадин Коджабашев. Той ще изпълнява и длъжността говорител на Министерство на външните работи (МВнР) у нас. Това стана известно на пресконференция днес, на която служебният външен министър Николай Милков представи екипа си. 

През 1989 година Коджабашев постъпва на работа в МВнР, където работи като експерт в отдел "Латинска Америка" и управление "Международни организации", началник отдел "Латинска Америка" в управление "Азия, Африка, Латинска Америка и Австралия", заместник-началник и и. д. началник на управление "НАТО и въпроси на сигyрността", началник отдел "Латинска Америка" в дирекция "Америка".

През годините Костадин Коджабашев заема постовете аташе в посолството на България в Лагос, Нигерия; трети и втори секретар в посолството на България в Хараре, Зимбабве; първи секретар и съветник в посолството на България в Рим, Италия, както и заместник-ръководител на мисията; съветник и пълномощен министър в посолството на страната ни в Мадрид, Испания и заместник-ръководител на мисията.

От 2009-а до 2012 година е назначен като генерален консул на България във Валенсия, Испания, след това до 2016 година заема поста извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания и Княжество Андора.

От края на 2016 година до началото на 2019 година е генерален директор на Генерална дирекция „Двустранни отношения" в МВнР.

Николай Милков посочи трите водещи приоритета, докато той е начело на МВнР

Велислава Петрова е назначена за заместник-министър на външните работи в екипа на ресорния министър Николай Милков в служебния кабинет „Донев“.  Петрова заемаше длъжността зам.-министър на външните работи и в екипа на министъра на външните работи Теодора Генчовска в редовното правителство на бившия премиер Кирил Петков. 

Тя е завършила Университета в Кеймбридж, Великобритания, където придобива образователно-научна степен „Доктор“ в сферата на био-медицинските науки. Притежава опит в ООН и други международни организации с фокус върху държавите от Глобалния юг. Специалист е в сферите на сътрудничеството за развитие и глобалното здраве. Работила е и като експерт по оценка на риска от бедствия в България към Световната банка.

През последните две години Петрова работи в Женева над редица проекти за засилване на партньорствата между Европа и Африка за постигане на целите за устойчиво развитие.

Като зам-министър на външните работи в екипа на Милков тя ще се занимава с въпросите, свързани с темата Република Северна Македония, както и с европейските държави и присъединяването на страната ни към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1078 0

Свързани новини

Водещи новини