Проф. Пламен Киров: Конституцията не е договор между самоубийци, тя трябва да служи на обществото

  • 26 юли 2022 07:45

  • 1718
  • 3
Проф. Пламен Киров: Конституцията не е договор между самоубийци, тя трябва да служи на обществото
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

"Големите сили, партии излъчват гравитация, докато при малките партии трябва да се правят големи пазарлъци, за да се стигне до решения. Затова и мандатът е без срок. Не можем да оставим обществото да живее в несигурност, Конституцията не е договор между самоубийци, тя трябва да служи на обществото. Това заяви в ефира на БНТ ръководителят  на катедрата по конституционно право в Юридическия факултет на Софийския университет проф. Пламен Киров.

"Президентът няма срок за мандата, но трябва да изпълни Конституцията и да разпусне парламента, както и да насрочи изборите в неделен ден. Това трябва да съобрази Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на", смята още той.

"Президентът проявява едно завидно хладнокръвие и търпение по отношение на еквилибристиките на партийното ръководство на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Едно е ясно, че най-вероятно след приключване на тази сага с третия мандат, президентът ще поиска от Конституционния съд да доизясни процедурата, за да е ясно на политиците какво трябва да правят, тоест Конституционният съд трябва да създаде една инструкция, така че те да не могат да злоупотребяват с процедурата", разясни проф. Киров.

"Начинът, по който подхожда БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, в крайна сметка последната капка ще прелее чашата", заяви проф. Киров.

Според него БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и "Демократична България" са огледални образи и са най-заинтересовани да има правителство, докато от "Продължаваме промяната" по-скоро искат да отидат на избори, смята конституционалистът.

Националният съвет на БСП ще заседава днес

"В крайна сметка трябва да извървим процедурата по Конституция, другото няма значение, нито междуличностните конфликти, нито емоциите помежду им", каза професорът.

"В президенството работят сериозни хора и мисля, че няма да има проблем да съставят служебен кабинет. Има много сериозни кризи, които краткото управление на правителството не успя да овладее.Това беше единственото правителство, което си отиде с вот на недоверие", допълни още Киров.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1718 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Диди

2022.07.26 | 10:08

3
Кой във власта (Президент,министър председател, министри,МВР ) спазва конституция и закони? Съветват ги разни треторазрядни юристи как да се нарушават без последствия. Защо се чудите,че някои кара без книжка, нали можел да шофира. Цялата ни власт е вмирисана от към главата.

2022.07.26 | 09:15

2
В президентството работят червени руски агенти предатели. Колко доказателства са необходими, за да наричаме нещата с истинските им имена?
Тоя е наглец!

2022.07.26 | 08:38

1
Конституция та не е договор между убийци и редовно правителство, обявило война на мафията и руските шпиони, които взривяват складове и тровят наши бизнесмени? Ясно ли ти е, треторазряден лакей на първоразрядния лакей на кремълския злодей и масов убиец?!

Добави коментар

Водещи новини