Министър Драгомир Заков: Трябва да информираме САЩ от каква помощ имаме нужда в спешен порядък

  • 22 юли 2022 14:41

  • 519
  • 7
Министър Драгомир Заков: Трябва да информираме САЩ от каква помощ имаме нужда в спешен порядък
© Минисерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Министърът на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни поздрави Военноморските сили на Република България за успешното провеждане на националното учение „БРИЗ 22“.

По време на Деня за високопоставени гости и медии на учението, който се проведе днес, 22 юли, в акваторията на Бургаския залив, министър Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдаваха изпълнението на различни епизоди на море, сред които овладяване на пожар на пътнически кораб, операция по евакуация и спасяване на бедстващи, овладяване на кораб, превзет от терористи и др.

Стартира международното военноморско учение „Бриз 2022“

Министър Заков подчерта важността на учението и съвместното отработване на действията за реакция в различни реални ситуации.

„Участваха 11 държави, 10 страни-съюзници с военноморски сили, с морска патрулна авиация, което е мярка по предното присъствие в НАТО, така че отработваме наистина сериозни действия с нашите съюзници“, каза министърът на отбраната.

Пред журналисти той коментира и значението на подготвяния от САЩ Законопроект за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион.

„Това е много важен документ. За първи път в Съединените щати на толкова високо равнище се признава стратегическото значение на Черно море. То отдавна е признато като стратегическа зона за НАТО, като това до голяма степен се дължи на позицията на България и на нашия съюзник Румъния“, каза министър Заков. Той поясни, че документът предвижда помощ в различни сфери, включително в тази на отбраната, като в нея ще се работи по отделни проекти.

„Ние трябва да си свършим и нашата работа, за да информираме САЩ къде и от каква помощ имаме нужда в спешен порядък“, добави министър Заков.

„Приветствам усилията по мероприятията за повишена бдителност, които полагат ВМС. Те проверяват всички сигнали за плаващи предмети както с плавателни средства, така и по въздух. Правим всичко възможно, за да осигурим нормалната икономическа и туристическа дейност в пределите на нашите териториални води", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той подчерта актуалността на провежданото военноморско учение. "Съобразяваме се с обстановката и сме в непрекъсната координация с морското командване на НАТО и нашите съюзници. Всеки контакт и потенциална опасност се споделя и координира, за да гарантираме сигурността в нашия Черноморски регион", подчерта адмирал Ефтимов. Той също акцентира върху увеличеното участие в “БРИЗ 2022” на морска патрулна авиация, чиито съвременни способности определи като впечатляващи.

“Включването на такива средства разкрива в цялост обстановката в западната част на Черно море и това е голямо предимство на учението", подчерта началникът на отбраната. Той бе категоричен, че модернизацията на военния ни флот върви по план. "Приветствам активността на ВМС. Наясно сме, че не всичко може да бъде ново, затова трябва да търсим прагматични решения по силата на придобиване на способности втора ръка, които да съответстват на обстановката и нашите нужди, но и да спестим ресурс на държавата", заключи адмирал Ефтимов.

В отговор на журналистически въпроси командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че флотът ни досега е реагирал на над 30 сигнала за наличие на миноподобни обекти, като само един от тях се е оказал истински. Общо до този момент в Черно море са обезвредени 5 мини, една от тях унищожена от българските ВМС на 30 юни, съобщи още контраадмирал Михайлов.

Вчера, 21 юли, специализиран екип на ВМС е задействан по сигнал за миноподобен обект между Поморие и Ахтопол. След разузнаване военнослужещите са установили, че предметът е стартов двигател на въздушна ракета, изхвърлен на брега. Тези предмети, макар и резултат от военните действия в Украйна, не са опасни, тъй като са без взривно вещество. „Това са остатъци от противовъздушни ракети или от ракети, изстреляни от авиацията срещу земни цели“, обясни командирът на ВМС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
519 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ЗА ХЕРО МУСТАФА

2022.07.22 | 23:08

7
МОЖЕ И ДА НЕ ПРИСЪСТВА ЛИЧНО! ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ, ЩЕ СВИДЕТЕЛСТВА. НА НЕЯ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА :)
НУЖНА НИ Е ХЕРО МУСТАФА!

2022.07.22 | 23:04

6
ДА КАЖЕ, ЗАЩО 3 ПИШЕ МОЛБА ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ ;) ПРЕД СЪДА, ПОД КЛЕТВА.
ИВАН

2022.07.22 | 17:08

5
ПОМОЩ?! ИСКАМЕ ПОМОЩ БЕЗ ВОЙНА?! ЩОМ ИСКАМЕ ПОМОЩ, НАИСТИНА НЕЩАТА СА ЗЛЕ! А ЩОМ СА ЗЛЕ, ОСТАВКИ! ПРОДА ЖНИЦИ!

2022.07.22 | 15:48

4
НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО-СЪВЕТСКО РОБСТВО
Али

2022.07.22 | 15:33

3
Американски идиот
Умник Гюро

2022.07.22 | 15:32

2
Сатанистите ни агитират да се ваксинираме... Ами може ли някой да ми обясни защо американският президент Джо Байдън се зарази от Ковид-19 за 3-ти път? Той си е бил 2 ваксини и 2 бустъра и би трябвало да пращи от здраве! А сега слушайте Бай ви Гюро: ваксините унищожават имунната ви система и на практика заболявате перманентно от СПИН... Ако междувременно вече не сте пукнали от тромбози, инфаркти или вече не сте се превърнали в Зомби, тъй като ДНК-то ви също е прецакано и е мутирало. Накрая, пораженията от тези генетични отрови се предават и на поколенията, както доказаха учените от Университета в Малмьо, Швеция... Хайде сега, слушайте сатанистите и отивайте бодро да се ваксинирате пардон... самоубивате!

2022.07.22 | 14:51

1
да ни пратят още две гумени лодки

Добави коментар

Водещи новини