Няма да закриваме посолствата си в Тунис, Мексико и Узбекистан

  • 27 юни 2012 14:22

  • 642
  • 0
Няма да закриваме посолствата си в Тунис, Мексико и Узбекистан
©

Посолствата на България в Тунис, Мексико и Узбекистан ще продължат дейността си.

Това реши кабинетът по време на днешното си редовно заседание, изменяйки две свои постановления, определящи задграничните ни представителства, които трябва да бъдат закрити.

Промените в Тунис доведоха до активизиране на политическите контакти на високо ниво на страната с България. През последната година търговско-икономическите отношения също се развиват възходящо. Двустранният стокообмен през 2011 г. се е увеличил двойно спрямо 2010 г. и е с много голямо положително салдо за България. По линия на научно-техническото сътрудничество в Тунис от години работят български лекари и преподаватели, които заедно със семействата си наброяват около 130 души. Необходимо е държавата да продължи да се грижи за защитата на техните интереси. Няколко десетки български гражданки са сключили смесени бракове, главно в столицата. Посолството обезпечава визовото обслужване за семействата от тези смесени бракове, които ежегодно посещават България.

Актуалната концепция за българското дипломатическо присъствие в Латинска Америка предвижда посолството ни в Мексико да функционира като регионално посолство по отношение на Централна Америка и Карибския басейн. Благоприятна предпоставка в развитието на отношенията с Мексико е вече изградената мрежа от двустранни споразумения в различни сфери. В процес са преговори по нови спогодби, които уреждат сътрудничеството в приоритетни области като въпросите на сигурността и борбата с организираната престъпност.

Активизирането на икономическите връзки са водещи по отношение на Узбекистан. През 2011 г. на узбекския пазар навлезе българската компания „Prista Oil Holding”, която започна във Ферганския нефтопреработвателен завод първото производство в страната на синтетични и полусинтетични моторни масла с марката „Приста”. Уставният фонд на съвместното предприятие е 15 млн. щ. дол., като дяловото участие на Prista Recycling е 51%, а на Узнефтепродукт – 49 на сто.

От началото на 2010 г. българската транспортна фирма „СОМАТ” АД работи активно в Узбекистан, като разкри собствен автомобилен транспортен терминал в гр. Термез. „СОМАТ” АД е активен участник в т. нар. „Северна мрежа за доставки” на ISAF. Фирмата реализира приблизително по 250 превоза месечно от България и Европа до Узбекистан. Изпълнявайки съюзническите си задължения като член на НАТО и ЕС, България активно съдейства за установяването и разширяването на партньорски отношения с всички държави от Централна Азия, включително и в двустранен план. В момента се преговаря за утвърждаването на индивидуална програма за сътрудничество между НАТО и Узбекистан, а приетата през 2007 г. Стратегия за Централна Азия (2007-2013) на Европейския съюз е в период на осъвременяване.

За поддържането на активен двустранен политически диалог с Узбекистан, за даването на съществен български логистичен принос при осъществяването на операцията на НАТО по изтеглянето на личен състав и оборудване от Афганистан, както и за защитата на българските юридически и физически лица на узбекистанска територия, правителството взе решение да не се закрива дипломатическото представителство на България в Ташкент.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
642 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини