Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност

  • 21 юли 2022 11:34

  • 552
  • 1
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени от Пламен Абровски ("Има такъв народ") и Росен Костурков ("Продължаваме промяната"). Измененията са свързани със синхронизиране на българското законодателство с влезлия в сила Регламент (ЕС) 2019/6 относно ветеринарните лекарствени продукти. Те бяха одобрени със 101 гласа "за" и 19 "въздържал се", основно от ДПС и "Възраждане".

Росен Костурков, един от вносителите на измененията, коментира, че това е доста технически и специфичен закононопроект, който позволява да не търпим санкции заради неприложението на европейски регламенти. Така че парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме промяната" ще го подкрепи точно с обратния мотив, с който ПГ на "Възраждане" няма да го подкрепи, допълни той.

С промените понятието "ветеринарномедицински продукти" се заменя с "ветеринарни лекарствени продукти" (ВЛП). Действащите лицензионни режими за употреба, за производство, за търговия на едро и за търговия на дребно с ветеринарномедицински продукти, се заменят съответно с безсрочни разрешения за търговия, за производство, за търговия на едро и търговия на дребно. Лицензионните режими на хомеопатични и на имунологични ветеринарни лекарствени продукти стават регистрационни. Регламентират се процедурите по издаване или отказ за издаване на разрешенията, временно спиране на тяхното действие, отмяна или промяна на условията по тях.

Разрешенията за търговия с ВЛП ще са валидни само на територията на България, като при определени обстоятелства изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще може да издава разрешение за търговия за ограничен пазар, валидно за срок от пет години или разрешение за търговия при изключителни обстоятелства, с валидност от една година. Разписана е възможност за отделни партиди ВЛП да бъде въвеждана забрана за употреба и търговия.

Въвежда се режим за регистрация на лицата, извършващи производство, внос, съхранение или разпространение на активни вещества, използвани като изходни суровини във ВЛП.

Парламентът събра кворум от втория опит, приеха промени в Закона за подпомагане на земеделските производители

Регламентирани са правилата за разрешаване на паралелна търговия в рамките на Европейския съюз и за търговия от разстояние на дребно с ВЛП.

Регламентирани са системата за блокиране и изтегляне от пазара на ВЛП, които не отговарят на изискванията за качество, както и системата за събиране и обезвреждане на отпадъците от ВЛП и системата за фармакологична бдителност. Условията и редът за подаване на информация, процедурите за обработване на сигналите и оценката на резултатите, свързани със системата за фармакологична бдителност, ще бъдат определени с наредба на министъра на земеделието.

Предвидено е собствениците или ползвателите на животновъдни обекти да подават уведомленията за възникнали събития с животни до регистрирания ветеринарен лекар, обслужващ съответния животновъден обект, само по електронен път чрез Интегрираната информационна система на БАБХ. Уведомленията за възникнали събития с животни в лични стопанства ще се подават по електронен път чрез Интегрираната информационна система на БАБХ или писмено, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
552 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2022.07.21 | 11:44

1
Ваксините на Гейтс-Фаучи-Рокфелер са всъщност генно инженерни продукти. Генрално те действат в 2 направления. Първо, вкарват синтетични генетични ензими в човешките клетки, които предизвикват мутации и изменения на генетичния код. Човекът се превръща във Франкенщайновски хибрид, с разрушена имунна система и боледуващ непрекъснато. Става роб на фармацевтичните компании, докато накрая умре след поредната бустерна инжекция... Второ, ваксините съдържат нано-частици, които се възпроизвеждат непрестанно в човешкото тяло. Образуват се синтетични-емитерни структури - така наречените "моргелони". Човекът се превръща в рутер, способен да бъде направляван от разстояние чрез блу-туф и 5Джи технологии. Т.е. хората стават част от компютърните глобални мрежи... Хайде сега отивайте и се ваксинирайте, както сатанистите в България ви казват... Това е най-краткия път към ада.

Добави коментар

Водещи новини