СОС ще гласува социални услуги в помощ на деца и хора с увреждания

  • 20 юли 2022 15:22

  • 586
  • 0
СОС ще гласува социални услуги в помощ на деца и хора с увреждания
©
Слушай новината Слушай новината

Столичният общински съвет ще разгледа две предложения на зам.-кмета по социални дейности Албена Атанасова в подкрепа на деца и хора с увреждания и интелектуални затруднения, съобщаватр от пресцентъра на общината.

Първият доклад е за увеличаване на капацитета на социалната услуга Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и интелектуални затруднения.

Десетки измами с фалшиви карти за инвалиди за паркиране разкриват във Варна

Социалната услуга функционира, като държавно делегирана дейност на територията на Столицата от 2015г., предоставена от Столична община, след проведен конкурс за управление  на фондация "Светът на Мария". Услугата продължава да  предоставя социална подкрепа за 30 младежи с интелектуални затруднения. Тя се разпознава като  значима и от нея се възползват много хора, с които работят квалифицирани специалисти. Същевременно с това се развиват  трудовите им умения и навици. 

С Решение на СОС през 2019 г. на Фондация "Светът на Мария" се предостави за безвъзмездно за  ползване помещение, в което организацията  разкри Трудов център с оборудвана и сертифицирана кухня. Сега се увеличава капацитета на съществуващия Дневния център за пълнолетни лица с увреждания от 30 на 60 места, с цел предоставяне на възможност за реализация на по-голям брой младежи, използвайки материалната база на Трудовия център.

Другата социална услуга, която ще бъде разкрита след одобрение от градския парламент е „Дневен център за  пълнолетни лица с увреждания“ с приоритет психични разстройства. Целта е  подобряване качеството на живот на лицата с психични страдания и техните семейства, чрез предлагане на  професионална подкрепа и грижа. Агенцията за социална подпомагане е издала  предварително одобрение за създаването на социалната услуга, считано от 01.08.2022г. с капацитет 30 места. След одобрение и от градския парламент ще бъде обявен конкурс за предоставянето на социалната услуга на частен доставчик, отговарящ на изискванията на нормативната уредба за предоставяне на качествени социални услуги.

С разкриване на социалната услуга, като държавно делегирана дейност ще се създаде комплексна грижа за пълнолетни лица с  увреждания /с приоритет психични разстройства/  и ще се осигури защитена среда за тази целева група, с цел преодоляване на социалното им изключване чрез осъществяване на различни дейности и подпомагане на личностното им израстване.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
586 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини