Министерството на електронното управление създава център, който ще координира проекти, свързани с киберсигурността

  • 12 юли 2022 19:13

  • 1092
  • 0
Министерството на електронното управление създава център, който ще координира проекти, свързани с киберсигурността
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министерството на електронното управление (МЕУ) създава Национален координационен център (НКЦ), чиято основната роля е да координира проекти на кандидати от киберобщността по европейските програми „Дигитална Европа“ и „Хоризонт 2023-2027“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление.

НКЦ ще бъде представен на пресконференция на 14 юли от 10:00 часа в сградата на министерството.

Центърът ще оказва юридическа и специализирана подкрепа на кандидатите по проекти, свързани с киберсигурността.

Създаването му е в съответствие с Регламент (ЕС) 2021/887 на Европейския парламент и на Европейския съвет от 20 май 2021 година за създаване на Европейски център за промишлени, технологични и изследователски експертни познания в областта на киберсигурността и на мрежа от национални координационни центрове. Това означава, че всяка държава членка следва да създаде Национален координационен център, съобщават от Министерството на електронното управление.

Министър Божанов: Руски хакери атакуват целия ЕС, киберсигурността ни е слаба заради корупцията

Предвижда се и създаването на мрежа от национални координационни центрове (на национално равнище), експертна общност в сферата на киберсигурността и Европейски център за промишлени, технологични и изследователски експертни познания в областта на киберсигурността, локализиран в Румъния, който ще обединява инвестициите в научни изследвания, технологии и промишлени разработки в областта на киберсигурността.

НКЦ ще се бори за акредитация от Европейската комисия и от Технологичния център в Букурещ, за да има право да участва във финансирането на малки грантове до 60 000 евро, т.нар. каскадни плащания, или финансиране на трети лица.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1092 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини