Продължават преговорите и днес на ПП за съставяне на кабинет в 47-то Народно събрание

  • 03 юли 2022 07:31

  • 1463
  • 11
Продължават преговорите и днес на ПП за съставяне на кабинет в 47-то Народно събрание
© Булфото (архив)

И днес продължават преговорите на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" (ПП) в парламента за съставяне на кабинет в 47-то Народно събрание. 

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 684

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, който е и кандидат за премиер, и преговорният екип на ПП ще търсят подкрепа от напусналите "Има такъв народ" депутати, които станаха нечленуващи в парламентарна група.

Вчера от ПП разговаряха последователно с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ).

Ето какво се разбраха ПП и БСП за ново правителство

Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така както и първият кабинет, обяви след края на срещата с БСП Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на. И посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и за изготвяне в кратки срокове на програма, която да бъде приета на политическо ниво и в която да има ясни срокове и ангажименти за реформите и необходимите дейности до края на годината.

Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове, каза на свой ред вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова, която е и лидер на БСП. По думите й е договорено екипи от по трима души да изготвят програма с политически приоритети и конкретна законодателна програма за шест месеца.

Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задачи, на които държат в управлението - средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 г. Като дългосрочни намерения посочи сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел за управление на държавата. От левицата държат да продължат социалните политики, акценти да бъдат също образованието и здравеопазването.

Двете политически формации са отчели и досегашни грешки в комуникацията, затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в коалицията, говори и председателят на парламентарната група на на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с ПП.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“. Иванов подчерта, че за ДБ е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Според него нови избори могат да доведат до повече конфронтация, разделение в обществото и до парламент, който е още по-фрагментиран и неспособен да излъчи управление. "Всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите", каза Иванов.

Той обяви приоритетите на ДБ - конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност“. Като важни определи и по-активна дейност в културните политики и демографията. Христо Иванов отбеляза, че ДБ не са чертали червени линии и смятат, че има национални задачи, за които да се работи.

Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник, посочи след срещата с ДБ Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

По думите на Корнелия Нинова темите за кабинет и министри са оставени за втори етап на разговорите между ПП и БСП, защото "по-важно е в момента да подготвим програмата и законодателната рамка, по която ще работи парламентът в следващите шест месеца".

Структура и персонален състав на евентуално ново правителство не са обсъждани все още, стана ясно и от думите на Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на след срещата между ПП и ДБ.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1463 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
ГОЛЕМ ЗОР

2022.07.03 | 11:15

11
ЯВНО ИМА И ГОЛЕМА ПРИЧИНА. ОКОЛО 5 ТОНА ;) gramofona. com/ burgas-obshtestvo/ otvaryat-gkpp-malko-tarnovo-derekoy-za-kamioni-do-5-tona
КАПИТАН АНДРЕЕВО

2022.07.03 | 11:04

10
ЯВНО ЗАПЛАХИТЕ СА ПОДЕЙСТВАЛИ КЪДЕТО И НА КОЙТО ТРЯБВА :) СВАЛЕТЕ ОХРАНАТА ОТ НСО! ЦИРКА СВЪРШИ!
ДАНС, МАНС...

2022.07.03 | 11:03

9
И ОСТАНАЛИТЕ Л А Й Н А Р И ДА ПРОУЧАТ, КАКВА МУШЕНГИЯ СЕ ГОТВИ ТУКА! gramofona. com/ burgas-obshtestvo/ otvaryat-gkpp-malko-tarnovo-derekoy-za-kamioni-do-5-tona КАКВО ЩЕ СЕ ВКРАВА ИЗВЪН КОНТРОЛА В ЕВРОПА ПА И ТУК СЪБОТА, НЕДЕЛЯ И ПО ПРАЗНИЦИТЕ?
Диди

2022.07.03 | 09:12

8
Радев когато си пробутал боклук на хората, редно е да си изтеглиш боклука и да върнеш парите който украдаха. По примера на търговските вериги.
Мира

2022.07.03 | 08:48

4
Единственото хубаво от Пълни Предатели е, че държавата трябва да си върне от Мафията "Златния гьол". От там всеки ден влизат в хазната стотици хиляди.
Кико

2022.07.03 | 09:10

7
А ти си поредният Бо кл ук от кликата,безродна.Вземи се снимай и после се погледни офцо
Кико

2022.07.03 | 09:06

6
По голям бо. Клук от теб дали има,а как мислиш по ми яр
Sarbeca Z

2022.07.03 | 08:50

5
Губене на време и празни новини! Празни редове ! Всеки знае, че тея бок.луци няма да съставят правителство сега, къф е смисъла да се пише за това, което 100% няма да се случи, самите те го знаят и всички знаят ! Загуба на време, нови избори и тва е
Капиталист за капиталист = другар и братушка

2022.07.03 | 07:40

1
Харвард над всичко! Харвард над България!
ЕлцинПутинПорошенкоЗеленски

2022.07.03 | 08:13

3
В Русия е забранен съветски филм за световния ционизъм, от 1991 г. Русия е под игото на ционистите, няма Слава Путин без Майдан и без политиката на Порошенко и Зеленски!

2022.07.03 | 08:06

2
amerikanski kopeleta....razstrel za vas

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини