Кметовете на София и Истанбул обсъдиха приоритетни проекти, свързани с опазването на околната среда

  • 29 юни 2022 10:57

  • 226
  • 0
Кметовете на София и Истанбул обсъдиха приоритетни проекти, свързани с опазването на околната среда
© Столична община
Слушай новината Слушай новината

Кметовете на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и на Истанбул Екрем Имамоглу обсъдиха приоритети, по които двата града работят, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Кметът Имамоглу е в София по покана на кмета Фандъкова. 

София и Истанбул строят метро и това е един от приоритетните проекти за развитие на транспорта и за решаване на проблемите с трафика и въздуха.

Други много важни проекти, свързани с екологията, са грижата за зелената система и разширяването на парковете. 

Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и Екрем Имамоглу разговаряха и по въпроса за планирането на бъдещото развитие на градовете. София има визия за развитие с хоризонт 2050 г. Истанбул планира също години напред чрез своята Агенция, посочи кметът на града. Амбицията на кмета Имамоглу е да започнат работа за планиране с дългосрочен хоризонт. 

Имамоглу и Фандъкова се включиха във форум, посветен на Мрежата на балканските градове В40, организиран от НСОРБ. София се присъедини към Мрежата на Балканските градове В40 заедно с българските градове Велико Търново, Пловдив, Димитровград, Троян, Карлово, Сливен и Карнобат. Готовност за присъединяване са заявили още общините Раковски, Бургас, Исперих, Върбица и Сърница. В нея участват още Атина, Сараево, Тирана, Дубровник, Белград, Солун, Скопие и други. 

Държавата да подкрепи обществения транспорт с актуализацията на бюджета, очаква кметът на София

Според кмета на София инициативата Мрежа на балканските градове В40 ще помогне за задълбочаване на връзките помежду им във всички сектори, в икономиката, културата, образованието, местната демокрация, но и ще работи за решаване на глобални предизвикателства като изменението в климата и включването на зелените политики, дигиталната трансформация и местната демокрация  като част от устойчивото  управление на градовете. 

„Проблемите, дължащи се на изменението на климата, показват, че има нужда от трансформация, която да е съвместима с природата и устойчива на климатичните промени. Нашите градове са едновременно и причинители, и потърпевши от климатичната  криза. Всеки от нас, който е отговорен за екологичната безопасност на нашите съграждани, трябва да предприеме трансформиращи и постоянни стъпки в областта на околната среда. Вярвам, че с ваше участие Мрежата В40 ще стане много по-силна и възможностите за регионално сътрудничество ще се развият в името на благополучието, спокойствието и сигурността на живеещите в нашите градове“ – каза кметът на Истанбул Екрем Имамоглу.

По негова инициатива е създадена Мрежата на балканските градове В40. 

Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска предложи кандидатурата на София за домакин на Годишния форум на Мрежата на балканските градове В40 през 2023 година, а през 2022 година домакин на срещата ще бъде Атина. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
226 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини