Адмирал Ефтимов: Впечатлен съм от способностите на нашите военни инженери

  • 23 юни 2022 20:34

  • 1109
  • 1
Адмирал Ефтимов: Впечатлен съм от способностите на нашите военни инженери
©

"Впечатлен съм от способностите на нашите военни инженери. Видях високо ниво на професионализъм". Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от пресцентъра на военното министерство.

Той наблюдава демонстрации на способности в 55-и инженерен полк в Белене. Рота от състава на полка изпълни задачи за неутрализиране на невзривени бойни припаси и за устройване на противодесантни заграждения.

„Инженерните способности са много необходими и в мирно време, когато говорим за борбата за преодоляване на последствията от бедствия и аварии, а във военно време – без инженерните ни формирования не можем да осигурим мобилността на нашите основни формирования и контрамобилността. В една отбранителна операция инженерните формирования са от огромно значение, затова фокусът трябва да пада както върху бойните формирования, така и върху тези за осигуряване“, подчерта адмирал Ефтимов. 

Той каза, че целта на визитата му в Белене е била да посети сбора, посветен на военноинженерното осигуряване и да се запознае с възможностите на 55-и инженерен полк, с проблематиката и мотивацията на личния състав. Адмирал Ефтимов посочи, че личният състав прави всичко възможно да поддържа наличната остаряла техника и да използва нейните възможности. 

Адм. Ефтимов: България ще продължи с ускореното изграждане на способностите на армията

Началникът на отбраната се спря и на някои наблюдения, които е установил на място. "Не бих могъл да приема с лека ръка някои неща – започнат ремонт на хранителния блок и прекратен на заключителната му фаза. В него има отлични условия, а завършването на този ремонт ще доведе до рязко повишаване на качеството на живот в гарнизона", заяви той. 

Адмирал Ефтимов заяви също, че е констатирал, че от 66 жилища от фонда на Българската армия, тук само около 20 се използват, а останалите се нуждаят от ремонт. Той беше категоричен, че ще предложи на министъра на отбраната спешно да бъде завършен този ремонт. „Тези хора заслужават подобаващи условия. Да се служи тук не е леко, ето затова отношението трябва да бъде подобаващо“, заяви началникът на отбраната. 

Той подчерта, че е запознал личния състав на полка с разчетите за възнагражденията, разработени в Министерството на отбраната и подадени към Министерството на финансите. „Надявам се да се осъществи актуализацията на бюджета и тези разчети да станат реалност“, отбеляза адмирал Ефтимов. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
1109 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емиле

2022.06.24 | 07:31

1
Подготвяй добре войската за да не се червим, като дойде врагът.

Добави коментар

Водещи новини