Президентът: Проектът за нови кораби на ВМС позиционира България на картата на военното корабостроене

  • 17 юни 2022 19:50

  • 1129
  • 6
Президентът: Проектът за нови кораби на ВМС позиционира България на картата на военното корабостроене
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Проектът за нови кораби на Военноморските ни сили позиционира България на картата на военното корабостроене. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на официалната церемония по залагане на кила на новия многофункционален модулен патрулен кораб „Храбри“ за Военноморските сили на Република България. Събитието се проведе в корабостроителен завод „МТГ - Делфин“ край Варна, където под ръководството на германската компания NVL Group започва строителството на първия от двата нови модулни многофункционални патрулни кораби за ВМС. В церемонията участваха  министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

В приветствието си президентът открои значимостта на събитието за българските Военноморски сили, българското корабостроене, за Варна и района, като посочи, че е от огромно значение и за бъдещето на България и растящото значение на Черноморския регион.

„Тук се пресичат транспортни, енергийни трасета и това изисква способности за контрол, наблюдение и охрана“, подчерта президентът. Той добави и значението на туризма и природните ресурси в региона.

Радев: Административните съдилища са  гарант за развитието на правовата държава

Държавният глава приветства решението на NVL Group многофункционалните патрулни кораби да се строят в България. По думите му  това е признание за потенциала и способностите на българското корабостроене. Той изтъкна, че във Варна е едно от най-успешните Военноморски училища в света и проектът за нови кораби дава възможност за реализация за завършващите тук млади хора.

„Горд съм, че нашите славни Военноморски сили ще имат кораба, за който мечтаеха, кораб и екипаж, с които ние ще се гордеем като страна“, каза още държавният глава. Той изрази увереност, че строителството на двата кораба ще завърши в срок и поздрави за усилията екипа на Военноморските сили, ангажиран през годините за реализацията на проекта.

С церемонията по залагане на кила, която дава началото на изграждането на кораба, бе спазена древната корабостроителна традиция за поставяне на монети между гредите за успешно и безопасно плаване. Първият кораб по сключения през 2020 г. договор от Министерството на отбраната следва да бъде доставен на ВМС до края на 2025 г., а вторият - до края на 2026 г. Планира се неговото строителство да стартира в началото на 2023 г.

По-късно държавният глава разгледа корабостроителния завод и проведе среща с командването на ВМС. На нея бяха обсъдени обучението и кариерното развитие на военнослужещите, модернизацията на Военноморските сили, както и необходимостта от осъвременяване на нормативната база в частта ѝ, касаеща отбраната и въоръжените сили.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1129 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
фантасмагории на писарушки ...

2022.06.17 | 21:52

5
нямаме никакъв капацитет за корабостроене, камо ли за военното корабостроене ...

2022.06.17 | 22:08

6
Много сте неподготвен. Останете си такъв
военния ни министър е

2022.06.17 | 21:50

4
гигамазен и кривоглед от клатене...
.

2022.06.17 | 20:58

3
Поредната простотия от хасковския каун го позиционира на първо място, на картата по простотия.
Еми...

2022.06.17 | 20:48

1
Гащник.
Те

2022.06.17 | 20:56

2
Тъпан

Добави коментар

Водещи новини