Илияна Йотова: Категорично няма промяна в българските позиции по темите РСМ в ЕС и оръжието за Украйна

  • 07 юни 2022 17:26

  • 1486
  • 1
Илияна Йотова: Категорично няма промяна в българските позиции по темите РСМ в ЕС и оръжието за Украйна
© БТВ
Слушай новината Слушай новината

Нямам усещането, че България води две външни политики относно Република Северна Македония. Не намирам разминаване в позициите на България. Тук говоря за Президентство, Министерски съвет, Народно събрание. Ако някои съветници на премиера настояват за друго, надявам се той да е взел мерки. Виждаме, че последните седмици изпълнителната власт смени тона. И премиерът, и вицепремиерът Асен Василев дръпнаха назад по темата за отмяната на ветото. 

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.  

Илияна Йотова: Буди недоумение фактът, че научаваме важни новини от чужди посолства

"В Северна Македония не е направено нищо по Договора за добросъседство. Ясно е, че има натиск от европейските ни партньори за приемането на Скопие в ЕС. ЕС държи на включването на Западните Балкани. Президентът също провежда много срещи и разговори по темата. Президентът първи постави темата за правата на българите в Македония. Президентството е единствената институция, която провежда регулярни срещи с българите в Македония. Категорично няма промяна и в позицията за доставяне на оръжие за Украйна. Буди недоумение, че научаваме такива важни новини от чужди посолства. Все пак вчера изпълнителната власт ясно заяви, че темата не подлежи на коментар", добави тя.  

Илияна Йотова: Грешка е, че правителството не иска общините за партньор

"Президентството не се занимава с политическо и партийно строителство. Ако Румен Радев реши да прави партия, съм сигурна, че ще го обяви пръв. Познавам го достатъчно добре. Моята политическа принадлежност също е ясна и не ме изкушават новите политически формации. В момента страната ни има нужда от силни хора със силни решения. 2020 година започна промяната в България и ние инвестирахме много очаквания, че след 12 години управление на ГЕРБ картинката трябва да се промени. Натоварихме управляващите с много очаквания. Аз лично още имам надежда, че тези очаквания ще се оправдаят. Новите управляващи не трябва да приличат на тези от последните 12 години. Те трябва да бъдат добри управленци и да поемат отговорности. Мога да дам пример с актуализацията на бюджета. Там на правителството съюзници трябва да бъдат синдикатите, сдружението на общините, което не виждаме. Колкото повече министрите се затварят само в рамките на кабинета, толкова повече губят връзка с хората", завърши Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1486 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гост

2022.06.07 | 18:15

1
Спри да грухтиш свинкьо

Добави коментар

Водещи новини