Асен Василев: Актуализацията на бюджета влиза в парламента идната седмица

  • 02 юни 2022 15:30

  • 1176
  • 5
© Novini.bg

Актуализацията на бюджета влиза в парламента идната седмица. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

Панев: Мерките ще имат ефект, има достатъчно време за актуализация на бюджета

По думите му бюджетът продължава да е с положително салдо в размер на 570 милиона лв. към 31 май.

„Това включва и плащането на увеличена вноска към бюджета на ЕС, като до момента сме платили 672 милиона лв. Приходите от ДДС растат по-бавно. Основният растеж е в приходите от корпоративен данък, където имаме 24% на годишна база за първите 5 месеца. Приходите от данъците на физическите лица също растат по-бавно. Очакваме актуализацията да бъде внесена за разглеждане следващата седмица“, добави вицепремиерът.

"Към края на май имаме очаквани приходи в размер малко над 22 млрд. лева. Приходите нарастват с над 2 млрд. лв. спрямо миналогодишните. Данъчните и неданъчните постъпления нарастват, данъчните също са над 2 млрд. докато постъпленията в частта на помощите се доближават до тези през 2021 г. 22,185 млрд. лева са разходите. През май 2021 разходите са били малко над 20 млрд. ", информира Василев.

България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ. Хърватия изкуствено занижи дефицита си, което е известно и на Европейската централна банка, заяви още той в коментар на намерението на Хърватия да въведе еврото година преди България.

Ето как Василев коментира оценките на Брюксел за готовността на България:  "1-ви януари 2024-та Комисията потвърждава, че е срок, който ние можем да постигнем. Основният въпрос е да си променим законодателството, така, че да отговаряме институционално, което е изцяло в наши ръце. Вторият въпрос е свързан с инфлацията и дали ще изпълним инфлационните критерии".

"При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави. При тези стоки имаше сериозно поскъпване", посочи Василев и добави:

"Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база", посочи финансовият министър.

Според него държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата. "Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск", подчерта министърът.

„Целта на ЕЦБ за инфлация е 2%, в момента е 8.1% средно. Има държави в Еврозоната с 20% инфлация. Ако погледнем конвергентния доклад на ЕЦБ, се казва, че през годините сме се движили от минус 0.9% до 4%. Не мисля, че имаме проблем с датата 1 януари 2024 г. Техническият план беше приет и техническата работа е започнала така, че парламентът да има възможност да реши. Даже и да се сетим, че искаме на 1 януари 2024 г. Да приемем еврото, това няма как да стане, ако не сме технически готови“, коментира още Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

„Държавата не може да намали ефекта на инфлация, внесена с вносни горива“, каза още финансовият министър.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1176 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Обективен

2022.06.02 | 17:36

5
От тия крадци останаха само едни високопарни лъжи.
само да питам

2022.06.02 | 17:27

4
абе що махнахте лайковете???!!!
30години едно и също....

2022.06.02 | 17:23

3
т.е. ние ще платим още милиарди , за да се правите на пичове???!!!!!
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.06.02 | 15:53

1
ВЕДНАГА ИЦО ХАЗАРТА ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН КАТО ДЕПУТАТ ИДНАТА СЕДМИЦА..

2022.06.02 | 16:55

2
защо идната седмица! още утре!

Добави коментар

Водещи новини