Зам.-министърът на земеделието: Трайно намалява незаконната сеч в горите

  • 01 юни 2022 09:49

  • 309
  • 2
Зам.-министърът на земеделието: Трайно намалява незаконната сеч в горите
© БНТ

Бичът преди 20-30 години с многото незаконни посегателства върху българската гора вече не е факт. Има тенденция към трайно намаляване на незаконните посегателства. Това каза в "Денят започва" инж. Валентин Чамбов – зам. министър на земеделието.

Годишно служителите на държавните горски предприятия и на регионалите дирекции правят стотици хиляди проверки. За предходната години са констатирани около 20 000 кубически метра незаконно добита дървесина.

Сандов е издал указание към екоинспекциите относно изсичането на гори в земеделските земи

Тази незаконна сеч е проблем, но не е драмата от предходните години. На фона на 6.5 - 7 млн. добита дървесина у нас, това е незначителен процент, но всяко отсечено дърво е удар върху нас, каза инж. Чамбов.

Той все пак предположи, че има обеми, които не са успели да задържат, но смята, че тези обеми ще намаляват трайно.

Залавянето на незаконната сеч е и благодарение на всички сигнали от граждани. Агенцията има страница в социалните мрежи, както и горещ телефон.

Направени са видими всички превозни билети. Т.е. гражданите, когато видят камион с дървесина, могат да проверят по номера на автомобила дали пренася законно. Може да се провери дали е издаден превозен документ и това, което е натоварено на камиона дали отговаря на дейността, каза инж. Чамбов.

По думите му в последните години има устойчива тенденция на увеличавана на площита на българските гори. За 50-60 години този запас се е удвоил. Прави се всичко възможно гората да се възстановява нормално.

България изнася дървесина и за държави в ЕС и извън ЕС, но тези обеми са толкова незначителни, че на практика не оказват влияние върху пазара на дървесина в страната, уточни още зам.-министърът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
309 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.06.01 | 10:44

2
Намалява, щот няма вече, какво да се сече, нали:)))?!?

2022.06.01 | 10:14

1
Ей мошеници, опоскахте горити,алчни крадци.Затвор за всички!

Добави коментар

Водещи новини