Каримански: Шансът да въведем еврото до 2024 г. не е голям

  • 31 май 2022 11:47

  • 882
  • 5
Каримански: Шансът да въведем еврото до 2024 г. не е голям
© Булфото (архив)

Пред журналисти депутатът от "Има такъв народ" и председател на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански заяви, че шансът на България да влезе в Еврозоната до 2024 г., не е голям, предаде репортер на Novini.bg.

Ако запазим сегашните критерии, ние много трудно бихме ги изпълнили от гледна точка на инфлация, добави той.

Каримански отбеляза, че дали ще бъде направено изключение за България за покриването на критериите, много зависи от това какви мерки за понижаване на инфлацията бъдат приети и какъв ефект ще дадат те.

Също така зависи от т.нар. конвергентен доклад, който Европейската централна банка ще трябва да издаде през юни. Оттам вече ще проличи дали има знак, че може да бъде променен критерият за инфлация. Но този критерий за инфлация не се променя толкова лесно. Той подлежи на промяна от Съвета на Европа, а не от Европейската комисия, така че трябва отново да бъде много ясно показан знак от страна на Комисията. Може да бъде и по нейна инициатива, но трябва да минем всички онези стъпки, които, както в Маастрихските критерии, могат да бъдат променени, коментира депутатът от ИТН.

Попитан ще влезе ли България в Еврозоната до 1 януари 2024 г., каквато е заявената цел, Любомир Каримански посочи: "Ние може да се стремим да изпълняваме всички критерий, но високата инфлация, която не е само привнесена, а се дължи и на вътрешни фактори, влияе върху нашия бъдещ прием в Еврозоната".

Експерти: Висока инфлация се спира само с положителни лихви и с рецесия

По думите му няма достатъчно ясна дефиниция за уязвими групи, които да бъдат подпомогнати от правителството в условията на висока инфлация.

Те трябва да бъдат категоризирани и да се направи диференциация – към различните уязвими групи да се подходи с различен тип помощ или стимулиране. Важно е да не подпомагаме всички с еднаква мярка, с уравниловка, а да имаме диференциран подход – да бъдат подпомогнати най-уязвимите. Това само може да допринесе да не се покачва вътрешният натиск на инфлацията, каза още Каримански.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
882 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Гост

2022.05.31 | 13:17

5
Руснаците колко ви платиха за да съботирате държавата. Гадове продажни! Само злини сме видяли от тия фашисти и сега пак искат да ни поробят. Заради Радевци , Бобоковци, Овчаровци, целият народ ще срада. Бизнеса на тия им е с Русия, не с Европа затова неискат евро. Изроди!
като две капки вода

2022.05.31 | 12:33

4
Абе не ви ли се струва, че учиндолският чалгар на идвана, от който не може и задника си да помръдне без чужда помощ, и ефенди Каримански много си приличат? И по физиономия, и по бръснатите кратуни! Ще каже човек, че сарайският им сценарист ги е правил и двамата на рогозката в село Дръндар, малко преди да го вземат на щат в ДС!

2022.05.31 | 12:27

3
Критерии е в множествено число, а не критерий.
Off

2022.05.31 | 12:19

2
Тъпунгерукус тъпанарикус чалгарикус.

Добави коментар

Водещи новини