Борислав Ганчев: Законодателство тип "Магнитски" е нужно, списъците не са основна цел

  • 31 май 2022 10:09

  • 727
  • 3
Борислав Ганчев: Законодателство тип "Магнитски" е нужно, списъците не са основна цел
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Касае се за една доста сложна материя, за да може да се изготви законопроект, който да отговаря на Конституцията и европейското законодателство. Несъмнено е мнението на работната група, че такова законодателство е нужно, защото има опасност за финансовата и икономическа система на държавата." Това каза пред БНР заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев за работата по българския проект на законодателство тип "Магнитски".

"Основната цел е да запазим тези лица, които контактуват с лицата в списъците и техните дружества. Ефектът би бил върху техните конрагенти, върху лицата, с които те контактуват. Основната цел е не да включим някой в някой списък или да го посочим."

На въпрос ще се преосмисли ли изработването на специален закон на фона на критиките след изтичането на вариант на закон тип "Магнитски", Борислав Ганчев заяви:

"Генерално има спор в работната група дали да бъде отделен закон или да бъде промяна в някой от действащите – например за КПКОНПИ или за мерките срещу изпирането на пари. Този спор е жив и би могло да се вземе друго разрешение."

Ганчев е "за" отделен закон, но уточни, че няма да се налага, ако в работната група надделее мнението за промени в действащото законодателство.

Заместник-министърът на правосъдието акцентира върху предвиждания съдебния контрол и подчерта, че "сравнението с някои крайни похвати от миналото е некоректно дори в този вариант на закона."

Искрен Митев: “Продължаваме промяната” и ДПС нямат място в едно европейско семейство

Запитан има ли саботаж от някого от работната група с оглед на изтеклата към медиите информация, Борислав Ганчев заяви:

"Не мисля, че става въпрос за някакъв саботаж."

В последните години броят на производствата по несъстоятелност се увеличават, посочи Борислав Ганчев във връзка с подготвяните и в режим на обществено обсъждане изменения и допълнения на Търговския закон, касаещи производството по несъстоятелност.

"В момента производството по несъстоятелност масово се възприема като начин да не се изплатят задължения, начин да се преодолеят кредиторите, да започне да се работи с други, свързани дружества. Това не бива да е така. Производството по несъстоятелност на първо място трябва да дава възможност за този, който е тръгнал натам, да се възстанови. Ако не можем да го оздравим, да отиваме към тази несъстоятелност."

Предвиждат се две групи промени - подобрява се рамката на несъстоятелността като изискване за включване в еврозоната и се транспонира директива, регламентираща способи за "съживяване" на длъжника за търговски живот преди достигане на несъстоятелност, обясни Борислав Ганчев в предаването "Преди всички".

Минчо Спасов: Ние сме малка държава, не можем да имаме свой закон "Магнитски“

По-прозрачна процедура по несъстоятелност ще се отрази добре върху чуждестранните инвестиции, подчерта той.

"Производство по несъстоятелност, което е прозрачно и бързо, дава конкретна перспектива на инвеститорите."

По отношение на гражданите за първи път се предвижда фигурата на предприемача – физическо лице, което се занимава със стопанска дейност.

Със законовите промени се подобрява рамката на синдиците и се градират наказанията, отбеляза още Ганчев.  

Теодора Александрова
727 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.05.31 | 11:59

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

2022.05.31 | 11:10

2
много имоти , бе

2022.05.31 | 11:09

1
транспониращи контактьори : Аз , ти , нашите счетоводители , нашите банкери , дори продавачката от агенцията за недвижими имоти ми спъва .

Добави коментар

Водещи новини