Вицепрезидентът: Звучният български език и богатите български традиции ни съхраняват в калейдоскопа от световни култури

  • 29 май 2022 11:09

  • 582
  • 9
Вицепрезидентът: Звучният български език и богатите български традиции ни съхраняват в калейдоскопа от световни култури
© Президентство

Звучният български език, богатите български традиции ни отличават в калейдоскопа от световни култури. Българите, където и да живеем по света, винаги ще бъдем част от духовната империя България. С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , откри в Копенхаген VII Фолклорен събор „На мегдана на другата България“, който събра участници от 28 танцови състава от цяла Европа.

„Където и по света да се срещна с наши сънародници, няма по-голямо вълнение и щастие, когато чуя звучната и красива българска реч, когато гледам българските народни танци и слушам българските народни песни, изпяти от най-малките българчета – немалка част от тях родени зад граница, но запазили българското благодарение на своите родители“, сподели Йотова в приветствието си.

„Древна традиция е да се излиза на мегдана. Това не е само място за срещи, за хора. Мегданът е метафората за човешкия живот, на собственото ни битие, където се срещат хора, биографии, страсти, чувства, добро и зло, любов, където се определят съдби. Тук си дават среща хилядолетни обреди, обичаи, традиции. Затова е много важен българският мегдан, тук си даваме среща ние, българите, и за мен няма друга България, защото всички сме един народ, а в дни като днешния „заедно“ звучи още по-силно“, посочи вицепрезидентът.

Йотова ще открие в Копенхаген VII Фолклорен събор „На мегдана на другата България“

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , благодари на всички, които поддържат жив българския дух зад граница, пазят и разпространяват българския език, култура и традиции. „Вие сте днешните пазители на великото дело на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – дело, което създаде и разпространи писменост, книжнина, култура и духовност“, изтъкна вицепрезидентът. Икона на Светите братя тя подари на тазгодишните домакини на „На мегдана на другата България“ Български танцов клуб „БГ Фолк Ритми“ – Копенхаген, Дания & Малмьо, Швеция. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , благодари на вдъхновителите на идеята за пътуващия събор Анита Екенова, ръководител на лионската група за български танци и песни „От извора“.

Съборът се посвещава и на 90-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Кралство Дания. Вицепрезидентът благодари на посланик Светлан Стоев и българското посолство за активната дейност.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , поведе и традиционното най-дълго хоро в датската столица, организирано от група за народни танци „Дилмана“. „Дошло от сложния свят и магия на траките, българското хоро и днес ни кара да се чувстваме част от всемира, кара ни да се сливаме с безкрайната сила на вселената. С музика, ритъм, движение, хванати за ръце, създаваме обща енергия, възбуждаме дълбоко закодираната човешка същност и желание да бъдем заедно, да усещаме, че сме българи. Това е нашият свещен ритуал за единение“, заяви вицепрезидентът и посочи, че на хорото в Копенхаген мислено се хващат още много сънародници.

По-рано Йотова разговаря с ръководството на Асоциацията на българските фолклорни състави в чужбина. Обсъдена беше необходимостта асоциацията да получи статут, за да може да участва в съвместни проекти с българската държава. От асоциацията поискаха по-тесни връзки с България за обмяна на опит. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , предложи такъв тип асоциации да се включат в предстоящата промяна на Закона на българите в чужбина.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
582 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
✠❤KЮ oт Tyмбa Дъгe❤ uni.su/So8i2a

2022.05.29 | 13:03

5
☞Бългapия cпeшнo ce нyждae oт ДEЦИГAНИЗAЦИЯ!: uni.su/zMyX9W ☞По време на съветската окупация, CCCP-цигaнитe-okyпaтopи заселиха българските села и градове с цигани и турци, kaтo yмишлeнo и цeлeнacoчeнo във вcekи вxoд нa жилищтнитe блokoвe kъдeтo живeят бългapи, нacтaниxa цигaни-пapaзити и турци-българомразци за да тopмoзят и избивaт бългapите!: uni.su/O6FuTJ ☞В съветско минало, ДC и Koпaнapинa-Цигановъд Тодор Живков, приеха и оземлиха 19 цигански племена, около 350 000 гнycни цигaнина бродещи из Европа. ☞Осигуриха им жилища, даваха им заплати и инвалидни пенсии на калпак, гледаха ги като писани яйца, защото те циганите, бяха единствените подръжници на дc-милиционерите-българоубийци.: uni.su/DlwmQW ☞Всеки ден имаше изнacилвaния, yбийcтва и гpабeжи, извършени от циганите, но никога и никъде нямаше да прочетете за това.: uni.su/vXr23E ☞Имаше цензура, я някой е гъкнал е хвърлен на прасетата в Ловеч, Белене или Скравена!: uni.su/yINtw6 ☞Влaшкият цигaнин Тодор Живков, е едиин от главните виновници за цигaнизaцията на България, след Вълко Червенков, Георги Димитров и Васил Коларов. ☞Всичките те, както и сегашните са мерзавци, беззаконници, долни, низки, нагли същества. ☞Тодор Замфиркьов е внук на цигaнина, който е занесал отрязаната глава на Бенковски на турците! ☞Управляват ни потомците на изродите дето са клали българите по турско, а наследниците на Тодор Живков ca тъpгoвци нa жeнcka и дeтcka плът, cвoдници, cвoдничkи и kaнибaли: uni.su/fbxpNm
✌Haтaли Tpифoнoвa✌ до Mиpoлюбa

2022.05.29 | 13:12

9
☞И зaдължитeлнo тpи пъти днeвнo бoй c kaмшиk нaгoлo, бoй, бoй, бoй и пaк бoй, мaнгaл сaмо c бoй сe пpeвъзпитaва, бoй, бoй, бoй пo гнycнитe мaнгaли, бoй дo пocиpaнe!
✌Mиpoлюбa Бeнaтoвa✌

2022.05.29 | 13:11

8
☞Всички мангали-сводници и своднички в трудови лагери, и в пет сутритнта под строй на работа! ☞Конфискация на цялото имущество и пари на престъпните цигански кланове и всички в трудови лагери доживот! ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7☞Бремя цыган.: uni.su/1P04He ☞Ckaжи-ka дядя: uni.su/vCoEjy ☞Бей жидов: uni.su/UqKaB5
✌Caня Бopиcoвa✌

2022.05.29 | 13:06

7
Българи по тази територия почти не са останали, я имаме я не към 100 хиляди, защото бългapoyбийцитe oт дc-милициoнepo-aбпфk-котилото и правешкият копанарин-буpгyджия Янkо-Яшар ги разчистиха, и внесоха половин милион цигани-джeлaти за да ни дoвъpшат.: uni.su/vXr23E
✌AЛИHA✌ до KЮ oт Tyмбa в Cтoргoзия

2022.05.29 | 13:04

6
Факт! 40 хиляди от тях са гръцки цигaни-мюсюлмани, които Гърция изселва заради разбойническия им нрав! ☞Сега техните размножили се потомци мародерстват в клета България: uni.su/vXr23E

2022.05.29 | 13:00

4
И тая цоца навсякъде се вре. Няма нужда от вицепрезидент, още някой на хранилката.
Г

2022.05.29 | 12:40

3
Грухтяща комунистическа свинкя. Грух грух

2022.05.29 | 11:47

2
Колко пара харчи, вчера в Дания, днес .... Нещо в законите куца!
в тва президенство

2022.05.29 | 11:27

1
го удариха на лайф купон след купон на глигани заприличаха

Добави коментар

Водещи новини